Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΠρόσωπαΙωάννης Τσατίρης (ΕΝΙΑ ΑΕ): Στόχος μας για την επόμενη χρόνια είναι να...

Ιωάννης Τσατίρης (ΕΝΙΑ ΑΕ): Στόχος μας για την επόμενη χρόνια είναι να εδραιώσουμε τη μεγάλη ανάπτυξη του 2023

Η ENIA Α.Ε. καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λύσεων για ενεργειακά δίκτυα και βιομηχανικές εφαρμογές. Σημειώνει συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, έχει παρουσία σε κάθε μεγάλο ενεργειακό project που εκτελείται στην Ελλάδα, και γνωρίζει πολύ καλά πως η δύναμή της είναι οι άνθρωποί της.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (Chief Executive Officer [CEO]) της ENIA Α.Ε. συστήνει στο περιοδικό «Ηλεκτρολόγος» την εταιρεία και μιλά για την πορεία της μέχρι σήμερα, αλλά και για τα επόμενα βήματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον της.

– Πώς ξεκίνησε η εταιρεία ENIA και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί της μέχρι σήμερα;

– Η ENIA Α.Ε. είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2004 από ανθρώπους με μακρόχρονη εμπειρία άνω των τριών δεκαετιών στην αγορά ενέργειας και με κοινό όραμα να παρέχει αξιόπιστες, ασφαλείς και “value for money” λύσεις για ενεργειακά δίκτυα και βιομηχανικές εφαρμογές. Σήμερα είναι παρούσα σε κάθε μεγάλο ενεργειακό project που εκτελείται στην ελληνική επικράτεια.

Σημαντικότεροι σταθμοί στην έως τώρα πορεία της είναι:

  • Η αντιπροσώπευση της Tyco Raychem – TE Connectivity στην Ελλάδα και στην Κύπρο το 2006 όσον αφορά τα εξαρτήματα καλωδίων.
  • Η κατασκευή του φωτοβολταϊκού μας πάρκου στη Θήβα το 2012.
  • Η συνεργασία μας με την εταιρεία Qualitrol το 2015 για συστήματα on line παρακολούθησης της λειτουργίας μετασχηματιστών υψηλής τάσης.
  • Η συνεργασία το 2022 με την εταιρεία κατασκευής μετασχηματιστών υψηλής τάσης BTW, η οποία θα προμηθεύσει τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με 20 αυτομετασχηματιστές (ΑΜΣ) υψηλής τάσης, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύμβαση προμήθειας τέτοιων συστημάτων τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

 

– Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται η εταιρεία σήμερα;

– Είναι προμηθευτής μεγάλων εταιρειών και οργανισμών, που συμμετέχουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας της χώρας αλλά και στην αποπεράτωση πολύ σημαντικών έργων, τα οποία σηματοδοτούν την ενεργειακή μετάβαση στη νέα εποχή των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΕΝΙΑ προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, στοιχεία απαραίτητα τόσο για την κατασκευή όσο και για τη συντήρηση των δικτύων ενέργειας χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης έως 400kV.

Επιπλέον, μέσω των σύγχρονων προϊόντων και λύσεων που προσφέρει, συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη και στην τεχνολογική αναβάθμιση των ενεργειακών δικτύων, προκειμένου η χώρα μας να ακολουθήσει την εξέλιξη των προηγμένων κρατών στον τομέα διαχείρισης του ενεργειακού μείγματος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της υψηλής τεχνολογίας που αντιπροσωπεύει η ΕΝΙΑ είναι η συνεργασία της με τον αγγλικό οίκο Sonatest Ltd, o οποίος κατασκευάζει όργανα που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των αεροσκαφών Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

– Καλύπτετε ένα μεγάλο φάσμα παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Ποιος τομέας έχει σήμερα τη μεγαλύτερη ζήτηση για την εταιρεία σας;

– Πρώτα και κύρια, είναι οι τομείς της μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που έχουν την ευθύνη και της κατασκευής και της συντήρησης των αντίστοιχων δικτύων.

Έπειτα είναι ο ιδιωτικός τομέας, όπως οι μεγάλοι κατασκευαστές και παραγωγοί συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), που τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ενεργειακού δυναμικού της χώρας μέσω πολύ σημαντικών επενδύσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κατόπιν οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται και χρησιμοποιούν ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κύκλου εργασιών.

Σαφέστατα, το πελατολόγιο της εταιρείας εκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες εταιρειών, εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο, όπου είμαστε προμηθευτής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με επαναλαμβανόμενες συμμετοχές σε διαγωνισμούς, πολλοί απ’ τους οποίους έχουν εκτελεστεί με τεράστια επιτυχία.

– Πώς κινήθηκε η εταιρεία το 2023 και τι αναμένετε για την επόμενη χρονιά;

– Κατά τη διάρκεια του 2023, η ΕΝΙΑ συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλει σημαντικά στην κατασκευή νέων έργων αλλά και στη συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής, με την τεχνογνωσία της, την άμεση δράση της και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών της, παρουσιάζοντας ισχυρή πρόοδο στην ανάπτυξη της αγοράς.

Αυτή η προσπάθεια της εταιρείας αντικατοπτρίζεται στη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, από τα 6,6 εκατ. ευρώ το 2020, στα 7,4 εκατ. ευρώ το 2022 και περίπου στα 12 εκατ. ευρώ το 2023, καθώς και στην αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της, με στελέχωση όλων των τμημάτων της –όπως είναι το τμήμα των πωλήσεων, το οικονομικό τμήμα, το τμήμα προμηθειών, το τμήμα παραγωγής και το τεχνικό τμήμα– από αξιόλογο προσωπικό.

Η επόμενη χρονιά θα είναι μια πραγματική πρόκληση για την εταιρεία, καθώς πρέπει να εδραιωθεί η μεγάλη ανάπτυξη του 2023 και να αυξηθούν περαιτέρω ο κύκλος των εργασιών και τα κέρδη της. Και είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζεται με επιτυχία, καθώς υπάρχει ήδη ανεκτέλεστο παραγγελιών αξίας άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

– Ποια είναι σήμερα οι εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας και ποιο το ποσοστό των εξαγωγών επί των πωλήσεών σας;

– Η εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης είναι άμεση και έμμεση. Άμεση γιατί –όπως προαναφέρθηκε– η ΕΝΙΑ Α.Ε. προμηθεύει την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), αλλά και έμμεση καθώς παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν έργα παγκοσμίως. Το ποσοστό των εξαγωγών της ΕΝΙΑ επί των πωλήσεων ανέρχεται στο 18%.

 

– Στοχεύετε στην είσοδό σας σε κάποια ξένη αγορά το επόμενο διάστημα;

– Ο εξωστρεφής χαρακτήρας της ΕΝΙΑ αναζητά συνεχώς την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος εφησυχασμού, και σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τις νέες δραστηριότητες της εταιρείας μας στις διεθνείς αγορές.

 

– Αρκετές εταιρείες του χώρου μιλάνε για έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Ποια είναι η δική σας εικόνα; Αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα και, εάν ναι, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

– Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι ένα πραγματικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, το οποίο ταλανίζει πολλές εταιρείες προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διαπιστώσει και εμείς την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, κάτι που δυσχεραίνει την ανάπτυξη και επίτευξη των στόχων της εταιρείας μας.

Μια λύση είναι η επιστροφή των έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια με το “brain drain”, αλλά σε αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας, και περισσότερο από όλους το ελληνικό κράτος.

Εμείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, επενδύουμε στη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο του υπάρχοντος όσο και του νέου δυναμικού της επιχείρησής μας, μέσω εσωτερικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ανταλλαγής γνώσεων και συνεχούς εκμάθησης. Επιπλέον, η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και με τον επαγγελματικό τομέα διευκολύνει την εξασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού.

Γενικά η αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από τις εταιρείες και την κυβέρνηση. Μόνο μέσω συνεργασίας και διαρκούς επένδυσης στους ανθρώπινους πόρους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να επιτύχουμε αειφόρο επαγγελματική ανάπτυξη.

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να προσελκύουμε και να διατηρούμε ταλαντούχους επαγγελματίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω δίκαιων και ανταγωνιστικών αμοιβών, επαγγελματικής ανάπτυξης και δυνατοτήτων προαγωγής, καθώς και θετικού εργασιακού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί συνεχώς να πράξει η ΕΝΙΑ, και δεν είναι τυχαίο που πιστοποιήθηκε το 2022 ως “Great place to work” (σ.σ. άριστος εργασιακός χώρος), με βαθμολογία από τους εργαζόμενους που ανήλθε στο 96%.

 

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα ανάπτυξης της ENIA; Πού θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση;

– Σκοπός μας είναι να εισέλθουμε σε νέες αγορές και να προσεγγίσουμε πελάτες που δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, η ναυτιλία είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας, στον οποίο μπορούμε να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις και εξειδικευμένα προϊόντα πολύ αυστηρών προδιαγραφών.

Επίσης, η αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων (Electric Vehicles [EV]) και η σχετική νομοθεσία για τη σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση κινητήρων εσωτερικής καύσης προσφέρουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας, με φορείς και οργανισμούς που θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στη μετάβαση προς την «πράσινη» ανάπτυξη.

Η αποθήκευση και η μεταφορά της πλεονάζουσας ενέργειας είναι επίσης ένας τομέας στον οποίο σχεδιάζουμε να επιχειρήσουμε, καθώς είναι το μέλλον της χώρας μας, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τους στόχους όσον αφορά την εξυπηρέτηση των καθημερινών ενεργειακών αναγκών της.

Σαφώς σκοπεύουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ακόμη περισσότερο, μέσα από τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις, σεμινάρια και διαρκείς εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις.

Προχωράμε προς το μέλλον με σεβασμό στη διαφορετικότητα και σε συνεργασία με ανθρώπους όλων των ηλικιών, φύλων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ