Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΠΗΥ κ. Αντώνης Αλιμπέρτης, όπως αναφέρει στη συνέντευξη που ακολουθεί, θέτει σε προτεραιότητα την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας ηλεκτρολογικού υλικού, την ενδυνάμωση του ελληνικού συλλογικού σήματος και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
– Κατ’ αρχήν, κ. Αλιμπέρτη, σας εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας για την επανεκλογή σας στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού (ΣΕΠΗΥ). Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε για την επόμενη θητεία σας;
– Σας ευχαριστώ πολύ. Η επανεκλογή μου αποτελεί τιμή για εμένα, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη.
Οι βασικές μου προτεραιότητες για την επόμενη θητεία επικεντρώνονται στην περαιτέρω ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού, ώστε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Παράλληλα, η προώθηση του ελληνικού συλλογικού σήματος αποτελεί κορυφαίο στόχο, καθώς πιστεύω ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να διασφαλίσει την ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων. Το σήμα αυτό όχι μόνο αναδεικνύει την ελληνική παραγωγή, αλλά και πιστοποιεί ότι τα προϊόντα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας, κάτι που προσφέρει ασφάλεια τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους καταναλωτές.
Να επισημάνω, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι το ελληνικό συλλογικό σήμα για προϊόντα των μελών μας αποδίδεται από τον ΣΕΠΗΥ σε συνεργασία με ανεξάρτητο εργαστήριο πιστοποιήσεων, κάτι το οποίο εγγυάται ότι το προϊόν που το φέρει πληροί αυστηρές προδιαγραφές και κατασκευάζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τις υψηλότερες απαιτήσεις.
– Τι έχει αποδώσει μέχρι σήμερα αυτή η προσπάθειά σας για το συλλογικό σήμα του ΣΕΠΗΥ, που ξεκίνησε το 2020;
– Το ελληνικό συλλογικό σήμα είναι αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες μας. Παρότι υπήρξαν προκλήσεις, όπως η διετής καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, το σήμα έχει ήδη καταφέρει να γίνει ευρύτερα γνωστό και να εδραιωθεί σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο. Είναι πλέον αναγνωρίσιμο μεταξύ των επαγγελματιών, όπως είναι οι ηλεκτρολόγοι και τα εμπορικά καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού, οι οποίοι το εμπιστεύονται όλο και περισσότερο.
Ωστόσο, αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι να φτάσει το σήμα ακόμη πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή. Θέλουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι επιλέγοντας προϊόντα με το συγκεκριμένο σήμα, υποστηρίζει την ελληνική παραγωγή και εξασφαλίζει παράλληλα ποιότητα και αξιοπιστία.
– Δεδομένων των προκλήσεων που συναντήσατε, όπως η πανδημία που αναφέρατε, πώς αξιολογείτε την υποδοχή που έχει το ελληνικό συλλογικό σήμα μέχρι στιγμής από τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες;
– Η υποδοχή του σήματος τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους επαγγελματίες του κλάδου είναι αρκετά θετική. Οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσα από το συλλογικό σήμα μπορούν πλέον να ξεχωρίσουν τα προϊόντα που παράγονται πραγματικά στην Ελλάδα.
Στο παρελθόν υπήρχε μεγάλη σύγχυση, καθώς εταιρείες παραποιούσαν προϊόντα για να φαίνονται ότι παράγονται στην Ελλάδα και τα παρουσίαζαν ως ελληνικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. Το σήμα αυτό ήρθε να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα και να προστατεύσει τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές από παραπλανητικές πρακτικές.
Θα σας έλεγα, λοιπόν, συνολικά, ότι είμαστε σε καλό δρόμο· και είμαι αισιόδοξος ότι με συνεχή ενημέρωση και προσπάθεια θα κερδίσουμε ακόμα περισσότερους επαγγελματίες και καταναλωτές, ώστε να αναδείξουμε την ελληνική παραγωγή, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στα προϊόντα μας και να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας σε μια ολοένα πιο απαιτητική και ανταγωνιστική αγορά.
– Ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα όσον αφορά την «ελληνοποίηση» ξένων προϊόντων στον κλάδο σας; Έχει περιοριστεί καθόλου αυτό το πρόβλημα;
– Δυστυχώς, δεν έχει περιοριστεί. Η «ελληνοποίηση» ξένων προϊόντων παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στον κλάδο μας. Πρόκειται για μια πρακτική που υπονομεύει όχι μόνο την ελληνική παραγωγή, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η ενημέρωση, λοιπόν, των καταναλωτών και των επαγγελματιών για το συλλογικό σήμα, είναι καίριας σημασίας. Γι’ αυτό και ο στόχος μας είναι να το κάνουμε ακόμη πιο γνωστό. Όσο περισσότεροι γνωρίζουν για το σήμα και τη σημασία του, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να παραπλανηθούν από τους επιτήδειους.
– Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής βιομηχανίας ηλεκτρολογικού υλικού σήμερα και πώς βλέπετε την ανάπτυξή της το επόμενο διάστημα; Έχει βοηθήσει η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου;
– Η κατάσταση της ελληνικής βιομηχανίας ηλεκτρολογικού υλικού έχει βελτιωθεί. Το 2024 είχαμε θετικά πρόσημα, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, κάτι που επηρέασε θετικά και τον δικό μας τομέα.
Ωστόσο, θα έλεγα ότι το μέλλον παραμένει λίγο αβέβαιο, λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως είναι οι πόλεμοι, η ενεργειακή κρίση και η δυσκολία στην ανεύρεση ενέργειας, αλλά και η αύξηση στην τιμή της. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν πιέσεις στις επιχειρήσεις και μπορεί να επηρεάσουν γενικότερα την αγορά.
Γι’ αυτό, ως ΣΕΠΗΥ, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τα μέλη μας με δράσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την εξωστρέφεια. Πιστεύω ότι, με συντονισμένες ενέργειες και στρατηγικό σχεδιασμό, η ελληνική βιομηχανία ηλεκτρολογικού υλικού μπορεί να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία και να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Με στοχευμένες δράσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα, όπως είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από προϊόντα αμφίβολης προέλευσης, αρκεί αυτές οι δράσεις να συνοδεύονται από την ουσιαστική στήριξη του κράτους.
Είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, ενώ απαιτείται άμεσα η υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών που θα στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Η ουσιαστική κρατική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μόνο μέσω της συνεργασίας κράτους, επιχειρήσεων και πολιτών μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προωθεί την ανάπτυξη.