Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Δωδεκανήσου κ. Αρκάδιος Σκαλίδης στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των μελών του συνδέσμου, στη συνεχή τους εκπαίδευση και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου.
Με αφορμή την εκλογή του ως προέδρου του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Δωδεκανήσου, ο κ. Αρκάδιος Σκαλίδης μας μιλά για τις προτεραιότητες και τις δράσεις του Συνδέσμου.
– Θα θέλαμε αρχικά, κ. Σκαλίδη, να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το αμέσως επόμενο διάστημα;
– Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για την ευκαιρία να μιλήσω για τους στόχους μου. Η εκλογή μου στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου, μετά από μακροχρόνια συμμετοχή σε όλες τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου, αποτελεί για μένα προσωπικά μεγάλη τιμή και ευθύνη.
Πρώτος και πιο άμεσος στόχος μας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι επαγγελματίες θα αισθάνονται ενωμένοι και θα βρίσκουν υποστήριξη. Έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις προκλήσεις του κλάδου και να ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας.
Στόχος μας επίσης είναι η διοργάνωση τακτικών συναντήσεων και εκδηλώσεων για την ανταλλαγή ιδεών και την ενίσχυση της κοινότητας μεταξύ των μελών.
Επιπλέον, θέλουμε να βελτιώσουμε τη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, να προσφέρουμε υποστήριξη για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες των μελών μας στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχύσουμε τη θέση του κλάδου μας στην τοπική οικονομία και θα εξασφαλίσουμε υψηλά πρότυπα για όλους τους επαγγελματίες μας.
– Πόσα μέλη αριθμεί σήμερα ο Σύνδεσμος;
– Έχουμε περίπου 102 μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλη την περιοχή των Δωδεκανήσων. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται, καθώς το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι έντονο, κυρίως λόγω της υποστήριξης που προσφέρουμε. Επίσης, συνάδελφοι που λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών είχαν αναγκαστεί να κλείσουν τα βιβλία τους, τώρα με τη βελτίωση των συνθηκών επανεντάσσονται στο Σύνδεσμο.
Παρά την αυξητική τάση, δεν έχουμε επιστρέψει στους αριθμούς του παρελθόντος, όταν ο Σύνδεσμος αριθμούσε 180 μέλη. Αυτή η τάση για επανένταξη, ωστόσο, είναι θετική, καθώς δείχνει ότι οι επαγγελματίες αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της συλλογικής υποστήριξης και των ευκαιριών που προσφέρει ο Σύνδεσμος.
Εμείς θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε αυτή την αυξητική τάση, εξετάζοντας στρατηγικές για την προσέλκυση νέων μελών και για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του Συνδέσμου.

– Ένα σημαντικό πρόβλημα για τα τεχνικά επαγγέλματα είναι η σημαντική μείωση των νέων που τα επιλέγουν. Υπάρχει αυτό το πρόβλημα στα Δωδεκάνησα και αν ναι πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε εσείς από την πλευρά σας;
– Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι έντονο και στα Δωδεκάνησα, καθώς πολλοί νέοι προτιμούν άλλες κατευθύνσεις σπουδών.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εμείς μπορούμε να συμβάλουμε με την οργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης για μαθητές και γονείς, ώστε να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου.
Μέσω της συνεργασίας με τεχνικές σχολές για την παροχή πρακτικής άσκησης, εξειδικευμένων μαθημάτων και ευκαιριών επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά και με την ανάδειξη του ρόλου του ηλεκτρολόγου στην ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών και της τεχνολογικής προόδου, μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να γίνει το επάγγελμα πιο ελκυστικό για τους νέους.
– Πώς κινείται ο κλάδος στα Δωδεκάνησα; Πώς τον επηρεάζει η τουριστική δραστηριότητα;
– Ο κλάδος των ηλεκτρολόγων στα Δωδεκάνησα, όπως και σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική, λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας. Υπάρχουν λοιπόν υποδομές που απαιτούν συνεχή συντήρηση, αναβάθμιση και ανακαίνιση, καθώς και την εγκατάσταση νέων συστημάτων και εξοπλισμού.
Ο αυξημένος αριθμός τουριστών και η ανάπτυξη νέων καταλυμάτων δημιουργούν ανάγκες για ηλεκτρολογικές εργασίες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και καταστήματα. Οι ηλεκτρολόγοι είναι απαραίτητοι για την εγκατάσταση νέων συστημάτων όπως είναι ο φωτισμός LED, τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι «έξυπνες» τεχνολογίες για την αυτοματοποίηση κτιρίων, που είναι δημοφιλείς στον τουριστικό τομέα.
Καθώς λοιπόν οι τουριστικές υποδομές επεκτείνονται, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Οι ηλεκτρολόγοι συμμετέχουν ενεργά στις κατασκευές εργασίες, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης ή εγκατάστασης.
Επιπλέον, οι ηλεκτρολόγοι προσφέρουν υπηρεσίες συντήρησης για να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παραμένουν λειτουργικές και ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.
Συνολικά, λοιπόν, ο τουριστικός τομέας στα Δωδεκάνησα έχει θετική επίδραση στον κλάδο. Ωστόσο, η αυξημένη τουριστική δραστηριότητα συνεπάγεται και μεγαλύτερη ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο να είναι σε θέση να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις της βιομηχανίας.
– Η «μαύρη» εργασία αποτελεί πρόβλημα για τον κλάδο στην περιοχή σας;
– Η «μαύρη» εργασία είναι πρόβλημα στα Δωδεκάνησα, κυρίως λόγω του τουρισμού. Οι ανεξέλεγκτοι εργάτες χωρίς άδεια προσφέρουν φτηνές και επικίνδυνες υπηρεσίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τους αδειοδοτημένους επαγγελματίες. Επιπλέον, στερούν έσοδα από το κράτος.
Εμείς προτείνουμε τη διενέργεια εντατικών ελέγχων, την ενημέρωση των καταναλωτών για την ανάγκη επιλογής αδειοδοτημένων επαγγελματιών, καθώς και την ενίσχυση της εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ηλεκτρολόγων. Αυτές οι ενέργειες θα βελτιώσουν την ασφάλεια και θα ενισχύσουν τον κλάδο.
– Σε μία εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση, πιστεύετε ότι είναι επαρκώς καταρτισμένο το υπάρχον προσωπικό;
– Η τεχνολογική εξέλιξη στον κλάδο μας είναι συνεχής και ραγδαία, και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό με υψηλή τεχνογνωσία. Το υπάρχον προσωπικό, αν και είναι καταρτισμένο σε μεγάλο βαθμό, ενδέχεται να μη διαθέτει πάντα την απαραίτητη εξειδίκευση για τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι η εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και δικτύων ενεργειακής αποδοτικότητας.
Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την αύξηση των ευκαιριών επιμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι επαγγελματίες του κλάδου συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσαρμογή τους σε αυτές τις εξελίξεις λόγω περιορισμένων ευκαιριών για εκπαίδευση και κατάρτιση, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών και τη δυνατότητά τους να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά.

– Πώς στηρίζει ο Σύνδεσμός σας την ανάγκη των μελών σας για συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση;
– Ο Σύνδεσμός μας προωθεί τη συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση των μελών του μέσω στοχευμένων δράσεων. Συγκεκριμένα:
α) Διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία εστιάζουν σε νέες τεχνολογίες και εξελίξεις στον κλάδο, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα έξυπνα συστήματα.
β) Ενισχύεται η συνεργασία με τεχνικές σχολές για την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.
γ) Παρέχονται στους ηλεκτρολόγους που είναι μέλη μας ενημερωτικό υλικό, τεχνικές μελέτες και ερευνητικά άρθρα, ώστε να παραμένουν ενήμεροι όσον αφορά τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.
Αυτές οι πρωτοβουλίες διασφαλίζουν την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών του Συνδέσμου και την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου.