Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΠρόσωπαΔημήτρης Γαλανόπουλος (Άστρον Electric AE): Στόχος μας είναι πάντα η ανάπτυξη του...

Δημήτρης Γαλανόπουλος (Άστρον Electric AE): Στόχος μας είναι πάντα η ανάπτυξη του κλάδου και της κοινωνίας μας

Η πολυμετοχική επιχείρηση «Άστρον Electric», με 40 χρόνια παρουσίας στον κλάδο, προσφέρει πιστοποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες της, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και τον επαγγελματισμό.

Ο κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, διευθυντής της «Άστρον Electric AE», μιλά στον «Ηλεκτρολόγο» για την πορεία της εταιρείας, καθώς επίσης για τη σημασία και το μέλλον των συνεταιρισμών στην Ελλάδα.

– Πώς θα συστήνατε την «Astron Electric» σήμερα;

– Η «Άστρον Electric» είναι μία πολυμετοχική επιχείρηση εμπορίας και διανομής ηλεκτρολογικού υλικού, με φυσικά καταστήματα σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Ηλεία, και με δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα μέσω συνεργαζόμενων πελατών. Δραστηριοποιούμαστε στους τομείς που έχουν να κάνουν με το εμπόριο αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρολογικού υλικού, δίνοντας πάντα έμφαση στις νέες τεχνολογίες, όπως είναι το smart home, το smart bulding, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

– Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση με άνοιγμα νέων καταστημάτων και σε άλλες περιοχές;

– Η αλήθεια είναι πως μετά την παρατεταμένη κρίση, η οποία επηρέασε και τον δικό μας κλάδο τα 5-6 τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται γενικότερη ανάπτυξη η οποία ευνοεί και τον τομέα του ηλεκτρολογικού υλικού, ειδικά σε περιοχές που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Οι στόχοι για επέκταση και εξειδίκευση πρέπει πάντα να υπάρχουν στο επιχειρείν, γιατί η στασιμότητα και η έλλειψη οράματος οδηγούν συνήθως σε φθίνουσα πορεία.

Όταν το περιβάλλον και το επιχειρηματικό πλαίσιο το επιτρέπουν, πρέπει να γίνονται κινήσεις ενδυνάμωσης και εδραίωσης στην αγορά αλλά και στη συνείδηση του καταναλωτή.

Πάντα λοιπόν, στο μυαλό μας, είναι η επέκταση, και ιδιαίτερα όταν βασίζεται σε συνέργεια και συνεργασία.

– Πώς κινείται φέτος η «Άστρον Electric» και τι αναμένετε συνολικά για τη χρονιά;

– Η «Άστρον Electric», για το 2024, έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και πάνω από το μέσο όρο της αγοράς του ηλεκτρολογικού υλικού. Από ό,τι φαίνεται, με βάση τα αποτελέσματα αλλά και την αναμενόμενη εμπορική πορεία, η «Άστρον Electric» επιβραβεύεται για τις επιλογές της και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επιτύχει τους στόχους που έθεσε στην αρχή του.

– Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τους συνεταιρισμούς στον κλάδο σας. Ποια είναι η αναγκαιότητά τους για τον κλάδο και ποια τα οφέλη τους για την κοινωνία και την οικονομία;

– Δυστυχώς, στον κλάδο μας δεν έχουν παραμείνει πολλοί βιώσιμοι συνεταιρισμοί. Αντιθέτως, επιχειρήσεις που έχουν μετατραπεί σε πολυμετοχικές, όπως η «Άστρον Electric», έχοντας περάσει βέβαια κι αυτές τις δυσκολίες τους, έχουν παραμείνει στην αγορά και κοιτάνε το μέλλον με όραμα και αισιοδοξία.

Οι ηλεκτρολογικοί συνεταιρισμοί, σε όποια περιοχή και αν δραστηριοποιούνται, διαμόρφωσαν στην αγορά ανταγωνιστικές τιμές προς όφελος του επαγγελματία και του τελικού καταναλωτή.

Το κυριότερο από όλα ήταν ότι οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι-μέλη των συνεταιρισμών δραστηριοποιούνταν σε περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, νιώθοντας το κατάστημα του εκάστοτε συνεταιρισμού σαν το σπίτι τους. Το γιατί δεν παρέμειναν στην αγορά οι συνεταιρισμοί, είναι ένα θέμα που δεν χωράει να το αναπτύξουμε σε αυτή τη συνέντευξη.

Επιγραμματικά, θα αναφέρω ότι μικροπολιτικά ζητήματα, δεύτερες σκέψεις και κοντόφθαλμη λογική χωρίς όραμα, οδήγησαν τον κάθε επαγγελματία ηλεκτρολόγο να μην βλέπει το μακροχρόνιο όφελος και την υπεραξία από αυτή τη συμμετοχή, και με την επιρροή βέβαια του ιδιώτη επιχειρηματία πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού, εντέλει να απέχει από αυτή την επιτυχία, και το κέρδος να είναι ατομικό και όχι συλλογικό.

Μόνο που οι συνεταιρισμοί ήταν, είναι και θα είναι ο εχθρός τους για την αποκόμιση προσωπικού οφέλους. Τους συνεταιρισμούς, λοιπόν, τους πολέμησαν πολύ τα ιδιωτικά επιχειρηματικά πλάνα. Είναι τεράστια η δύναμη που έχουν οι συνέταιροι σε μία επιχείρηση, όταν δραστηριοποιούνται και οι ίδιοι σε αυτό το επάγγελμα και αντικείμενο.

Οι συνεταιρισμοί και τα συνεργατικά εγχειρήματα έχουν γενικά ως βασικό τους στόχο τη βιώσιμη οικονομία και ταυτόχρονα την κοινωνικά υπεύθυνη στάση. Με τη μορφή της κουλτούρας που αναπτύσσουν στα πλαίσιά τους, οι συνεταιρισμοί και οι συνεργατικές επιχειρηματικές μορφές συμβάλλουν στην έκφραση της συλλογικότητας στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, πέρα από ιδιωτικές μορφές οικονομικής δραστηριότητας.

Η ιδέα του «συνεταιρίζεσθαι» και του «συμπράττειν» αποδεικνύεται ότι είναι πολύ δυναμική και ασκεί μεγάλη επιρροή, καθώς ανοίγει νέες ευκαιρίες για κοινωνική συμμετοχή στις μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού. Οι συνεταιρισμοί από τη γέννησή τους, ως ιδέα αλλά και στην πράξη οικοδομούν ένα καλύτερο κόσμο.

Γεγονότα-σταθμοί της διεθνούς συνεταιριστικής ιστορίας ήταν τα εξής:

 • Το 1778 ιδρύθηκε ο αγροτικός συνεταιρισμός Αμπελακίων στα Τέμπη της Θεσσαλίας.
 • Το 1844 ιδρύθηκε συνεταιρισμός υφαντουργών στο Rochdale της Αγγλίας.
 • Το 1895 συνάφθηκε «διεθνής συμμαχία συνεταιρισμών» με έδρα το Βέλγιο.
 • Το 1923 εορτάστηκε για πρώτη φορά η διεθνής ημέρα των συνεταιρισμών.
 • Το 1995 καθιερώθηκε ως «παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών» το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.
 • Ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2012 «παγκόσμιο έτος συνεταιρισμών» και συντάχθηκε Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τίτλο: -«Οι συνεταιρισμοί στην κοινωνική ανάπτυξη».

Η «Άστρον Electric» τιμά και εορτάζει την παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών ανελλιπώς, από το 1995.

 

– Ποιες είναι οι βασικές αρχές του συνεταιριστικού κινήματος;

– Είναι επτά και είναι οι εξής:

 1. Η εθελοντική και ανοιχτή ένταξη-συμμετοχή.
 2. Ο δημοκρατικός έλεγχος από τα μέλη.
 3. Η οικονομική συμμετοχή των μελών.
 4. Η αυτονομία και ανεξαρτησία.
 5. Η εκπαίδευση – κατάρτιση – πληροφόρηση.
 6. Η συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών.
 7. Η φροντίδα για την κοινότητα.

Αυτές οι επτά αρχές επιδρούν μαζί, έτσι ώστε τα μέλη του συνεταιρισμού να επιτύχουν εκείνους τους στόχους και τις επιθυμίες που δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν με ατομικές προσπάθειες.

Αντίστοιχα, ως επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί επιτυγχάνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τα τέσσερα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της συνεργασίας και της συνεργατικότητας:

 • Τη διεκδίκηση.
 • Την αυτονομία.
 • Τη δημοκρατία.
 • Την αλληλεγγύη.

Μέσω των παραπάνω, οι επιχειρήσεις οδηγούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά σε αποτελέσματα με θετικό πρόσημο.

– Είναι αναπτυγμένη η συνεταιριστική ιδέα στην Ελλάδα; Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κατανοήσει καλύτερα ο κλάδος των ηλεκτρολόγων τη σημασία του θεσμού των συνεταιρισμών;

– Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς γίνονται από διάφορες επαγγελματικές ομάδες, θα έλεγα ότι δεν έχει αναπτυχθεί η συνεταιριστική ιδέα στην πράξη· και για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω προοπτική ανάπτυξης ούτε στο μέλλον. Οι νέοι επαγγελματίες δεν ασχολούνται πλέον με τις συνέργειες.

Παρ’ όλα αυτά, ας ευχηθούμε και φέτος, κατά την παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών που πέφτει στις 6 Ιουλίου, να αναβιώσει αυτός ο θεσμός στη χώρα μας και να αναδειχθεί η τεράστια δυναμική την οποία έχει. «Η ισχύς εν τη ενώσει».

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα; Πού θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση;

– Για το επόμενο διάστημα, όπως και για το προηγούμενο, των 40 χρόνων λειτουργίας μας, στόχος μας είναι να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, προσφέροντας πάνω από όλα πιστοποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες στον επαγγελματία ηλεκτρολόγο και στον πελάτη του, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους και στοχεύοντας στην ανάπτυξη του κλάδου αλλά και της κοινωνίας μας, πάντα με ασφάλεια και επαγγελματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ