Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

ΑρχικήΠρόσωπαΓεώργιος Μοσχονάς: Οι οπτικές ίνες θα μπουν στη ζωή κάθε ηλεκτρολόγου και...

Γεώργιος Μοσχονάς: Οι οπτικές ίνες θα μπουν στη ζωή κάθε ηλεκτρολόγου και αυτό θα γίνει άμεσα

Ο Σύλλογος Οπτικών Ινών Ελλάδος αριθμεί σήμερα 174 μέλη και έχει ως πρωταρχικό του στόχο τη στήριξη και ενημέρωση των επαγγελματιών πάνω στις οπτικές ίνες, αλλά και την επίσημη καθιέρωση της ειδικότητας του «τεχνικού δικτύου οπτικών ινών». Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Γεώργιος Μοσχονάς, πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών Ινών Ελλάδος, μας μιλά για τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και το μέλλον της τεχνολογίας των οπτικών ινών στην Ελλάδα.

– Πώς ξεκίνησε ο Σύλλογος Οπτικών Ινών Ελλάδος, ποια και πόσα μέλη έχει, και ποιοι είναι οι στόχοι του;

– Η απόφαση για την ίδρυση του Συλλόγου προήλθε από την ανάγκη να δημιουργηθεί μία ομάδα με τρεις βασικές αρμοδιότητες:

α) Να δίνει κατευθύνσεις.

β) Να ορίζει τις σωστές διαδικασίες όσον αφορά τη μελέτη, την κατασκευή, την πιστοποίηση και τη συντήρηση ενός δικτύου οπτικών ινών.

γ) Να στηρίζει όχι μόνο τα μέλη της αλλά γενικά τον κλάδο μας.

Ο Σύλλογος αριθμεί μέχρι στιγμής 174 μέλη και συνεχώς μεγαλώνει. Έχει συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και αποτελείται από άτομα που απασχολούνται σε θέσεις σχετικά με τα οπτικά δίκτυα και την τεχνολογία τους. Συγκεκριμένα συμμετέχουν στο Σύλλογο τεχνικοί, μηχανικοί, χωματουργοί, εκπαιδευτικοί και άτομα από τον ερευνητικό χώρο.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου είναι να καταφέρει να καθιερώσει επίσημα, την ειδικότητα του «τεχνικού δικτύου οπτικών ινών». Η ειδικότητα αυτή, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να αναγνωρίζεται από το κράτος με ειδική κρατική πιστοποίηση / αδειοδότηση, την οποία θα μπορούν να αποκτήσουν οι τεχνικοί μετά από εξετάσεις.

Όσον αφορά τη θεματολογία και το ερωτηματολόγιο των εξετάσεων αυτών, ο Σύλλογος και τα μέλη του μπορούν να συμβάλουν και να βοηθήσουν στην επιλογή τους. Πιστεύουμε μάλιστα ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξετάζονται τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

Άλλος στόχος του Συλλόγου μας είναι να καταφέρουμε να συμβάλουμε ενεργά στην ερμηνεία των υφιστάμενων τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και στον καθορισμό νέων απαραίτητων οδηγιών.

– Είναι οι ηλεκτρολόγοι σήμερα στην Ελλάδα έτοιμοι ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τομέα των οπτικών ινών; Πιστεύετε ότι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες;

– Ήδη κάποιοι ηλεκτρολόγοι ασχολούνται με εγκαταστάσεις οπτικών ινών, και κυρίως με συνδέσεις σπιτιών (Fiber to the Home [FTTH]) και με τοποθετήσεις συστημάτων τα οποία καθιστούν τα κτίρια έτοιμα να συνδεθούν με οπτικές ίνες (Fiber Ready Buildings). Είναι οι πλέον αρμόδιοι για τις εσωτερικές καλωδιώσεις, είτε αφορούν δίκτυα, είτε παροχές ηλεκτρισμού. Γνωρίζουν τις οδεύσεις σε υφιστάμενα κτίρια, αλλά και τις εργασίες που απαιτείται να γίνουν σε νεόδμητα κτίρια.

Ωστόσο, πάρα πολλοί ηλεκτρολόγοι δεν ασχολούνται με τον τομέα των οπτικών ινών, και κατά συνέπεια δεν έχουν τις γνώσεις. Λόγω της φύσης του συγκεκριμένου επαγγέλματος, όσο περισσότερη γνώση αποκτά κάποιος, τόσο εξελίσσονται οι δεξιότητές του πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημά σας, αυτό που βλέπουμε ως Σύλλογος είναι ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ηλεκτρολόγων είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τομέα μας. Δε φτάνει μόνο η εγκατάσταση των καλωδίων· θα πρέπει να αποκτηθεί γνώση εις βάθος σε εργασίες όπως είναι ο τερματισμός, οι μετρήσεις και η πιστοποίηση σε ένα δίκτυο οπτικών ινών.

– Πραγματοποιεί ο Σύλλογος εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου, ώστε να επιμορφωθούν πάνω στον τομέα των οπτικών ινών; Σχεδιάζετε σχετικές δράσεις το επόμενο διάστημα;

– Ο Σύλλογος δεν είναι εκπαιδευτικός οργανισμός, αλλά περισσότερο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση που κάποιο από τα μέλη μας επιθυμεί να εκπαιδευτεί πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα της τεχνολογίας των οπτικών ινών, μπορούμε να του προτείνουμε αρκετές σχολές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να παρέχουν πιστοποίηση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Από την πλευρά μας διοργανώνουμε ενημερωτικές ημερίδες για τους επαγγελματίες, είτε με δική μας πρωτοβουλία είτε σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους, Ομοσπονδίες και Σωματεία. Η επόμενη ενημέρωση, σχετικά με πολλές τεχνολογίες πάνω στον κλάδο των οπτικών ινών, θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Συνέδριο του Συλλόγου μας, το οποίο θα διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου του 2025 στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, σχεδιάζουμε ενημερώσεις όχι μόνο των επαγγελματιών αλλά και των πολιτών, σε διάφορα κεντρικά και εμπορικά σημεία μεγάλων δήμων της Ελλάδας. Επιλέγονται σημεία όπως πλατείες και εμπορικά κέντρα, στα οποία στήνεται περίπτερο του Συλλόγου, διανέμεται έντυπο υλικό και γίνεται προφορική ενημέρωση του κοινού από τα μέλη μας.

Επισημαίνονται τα οφέλη της οπτικής ίνας, από τις αρχικές και βασικές της εφαρμογές, έως και τις συνδέσεις σπιτιών (Fiber to the Home [FTTH]).

– Γιατί ένας ηλεκτρολόγος θα πρέπει να ασχοληθεί σήμερα με τον τομέα των οπτικών ινών;

– Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε το «γιατί», καθώς σημασία έχει το «πώς». Οι οπτικές ίνες θα μπουν στη ζωή του κάθε ηλεκτρολόγου, και αυτό θα γίνει άμεσα.

Τα καλώδια χαλκού σε τομείς όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα και τα συστήματα διαχείρισης ενός κτιρίου, μέσα στα επόμενα χρόνια θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν με καλώδια οπτικών ινών. Ο χαλκός έχει ήδη «γεράσει» και δεν υπάρχει σχεδιασμός για αντικατάσταση και συντήρησή του, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών.

Γι’ αυτό το λόγο, αλλά και για πολλούς άλλους, οι ηλεκτρολόγοι θα πρέπει να προετοιμαστούν αποκτώντας νέες γνώσεις, μέσω συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

– Ποιος είναι ο ρόλος των οπτικών ινών στη μετάβαση της Ελλάδας σε σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και σε τι επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα;

– Οι οπτικές ίνες ήδη παίζουν τεράστιο ρόλο στις σύγχρονες υποδομές, καθώς χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπως είναι:

  • Fiber to the Home: Οπτικές ίνες εντός του σπιτιού μας, οι οποίες μας δίνουν ταχύτητες έως 1Gbps.
  • Fiber to the Business: Διασύνδεση επιχειρήσεων όπως είναι τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρείες, βιομηχανίες, Data Center, εταιρείες πληροφορικής κλπ. Χρησιμοποιούνται οπτικές ίνες τόσο στα εσωτερικά τους δίκτυα όσο και για την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο, καλύπτοντας την ανάγκη για χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων.
  • Κινητή τηλεφωνία: Διασύνδεση των κεραιοσυστημάτων με δίκτυα οπτικών ινών. Όπως γνωρίζουμε, η έλευση της τεχνολογίας 4G και τώρα της τεχνολογίας 5G, αυτομάτως σημαίνει αύξηση του όγκου δεδομένων, η οποία μπορεί να υποστηριχτεί μόνο με την τεχνολογία των οπτικών ινών.
  • Συστήματα ασφαλείας: Οι διαδικτυακές (Internet Protocol [IP]) κάμερες, οι ανιχνευτές, η πυρασφάλεια, η προστασία από υποκλοπές κ.ά. είναι εφαρμογές που βασίζονται πλέον σε δίκτυα οπτικών ινών.
  • Η «Σύζευξις ΙΙ»: Αποτελεί το έργο-πυρήνα για τη συγκρότηση του Δικτύου Δημόσιου Τομέα (ΔΔΤ). Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα διασυνδέονται σε δίκτυο οπτικών ινών, κάτι που θα βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλων των κρατικών αρχείων και θα βελτιστοποιήσει την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Σε αντίθεση όμως με το τεράστιο ρόλο των οπτικών ινών στις παραπάνω εφαρμογές, δυστυχώς το επίπεδο διασύνδεσης των σπιτιών με το δίκτυο οπτικών ινών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, σε σχέση με τα δίκτυα που έχουν ήδη κατασκευαστεί σε όλες τις πόλεις.

Οι νέες διασυνδέσεις σχετικά με το «Fiber to the Business», την κινητή τηλεφωνία κλπ. καθυστερούν, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, αλλά και άλλων προβλημάτων.

– Ποια είναι αυτά τα προβλήματα και ποιες οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας των οπτικών ινών στην Ελλάδα;

– Η εξέλιξη στον τομέα των οπτικών ινών ήταν ραγδαία και απότομη, ενώ την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη σχετικών πρότζεκτ βρέθηκαν απροετοίμαστες.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά και η έλλειψη ταλέντων. Τα αίτια είναι πολλά και ίσως τα περισσότερα να οφείλονται σε λάθος κουλτούρα, σε τακτικές και φιλοσοφία περασμένων χρόνων οι οποίες επηρέασαν αρνητικά τις νέες γενιές.

Επίσης, οι μάνατζερ των εταιρειών έχουν μετατραπεί σε «κυνηγούς» αριθμών. Η πίεση προς τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες αυξάνεται, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται άτομα ανειδίκευτα, χωρίς εμπειρία. Το χειρότερο είναι ότι δεν τους δίνεται χρόνος για σωστή εκπαίδευση, η οποία θα μπορούσε να παρέχεται μέσω πιο έμπειρων συναδέλφων, οι οποίοι όμως αποχωρούν λόγω της μη δικαιολογημένης πίεσης, αλλά και του «τοξικού κλίματος» που αναπτύσσεται.

Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε και με τους πολίτες, οι οποίοι δεν ενημερώνονται σωστά ούτε από τους πωλητές ούτε και από τους ίδιους τους τεχνικούς. Ως αποτέλεσμα έχουμε τον αρνητισμό ατόμων προς την τεχνολογία των οπτικών ινών, είτε λόγω κακοτεχνιών άλλων συναδέλφων είτε από τη διάδοση μύθων, όπως τάχα ότι οι οπτικές ίνες έχουν ακτινοβολία.

Αυτό που υποστηρίζουμε ως Σύλλογος είναι ότι πρέπει να εκπαιδευτούν και οι ίδιοι οι πολίτες, δηλαδή οι πελάτες μας, ώστε να γνωρίζουν τα πολλά οφέλη, αλλά ακόμα και τα μειονεκτήματα μιας εγκατάστασης οπτικών ινών.

– Ποιες τεχνολογικές εξελίξεις πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τον κλάδο τα επόμενα χρόνια;

– Όσο αυξάνεται η ανάγκη για όλο και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, τόσο θα επηρεάζεται και ο κλάδος μας. Κάποιες από τις εφαρμογές που υφίστανται και ήδη εξελίσσονται είναι οι τηλεδιασκέψεις, η τεχνολογία 5G (και μελλοντικά 6G), η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία, η αναμετάδοση ανάλυσης 4Κ και μελλοντικά 8Κ και η τηλεϊατρική.

Οι δυνατότητες των οπτικών ινών είναι ακόμα ασύλληπτες. Η πλήρης αξιοποίησή τους, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και άλλων τεχνολογιών, μπορεί να μας οδηγήσει σε εφαρμογές που δεν έχουμε καν φανταστεί.

Ίσως μελλοντικά δούμε βιντεοκλήσεις με ολογράμματα, ρομποτικούς οικιακούς βοηθούς, πολύ πιο εξελιγμένες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και άλλα πολλά. Το σίγουρο όμως είναι ότι στο μέλλον η ανάγκη για εξειδικευμένους τεχνικούς θα είναι ακόμα πιο μεγάλη. Για αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι κατάλληλα για τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ