Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025

ΑρχικήΣαλόνι ΦωτισμούH Βίλα Σαλγκάρου «ματαμορφώθηκε» για τη διεθνή ημέρα φωτισμού

H Βίλα Σαλγκάρου «ματαμορφώθηκε» για τη διεθνή ημέρα φωτισμού

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Φωτισμού, στις 16 Μαΐου, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο οργάνωσε υπό την επίβλεψη και το συντονισμό του δρ. Λάμπρου Δούλου εργαστήριο σχεδιασμού φωτισμού σε πραγματικό χώρο, στο οποίο εργαστήριο συμμετείχαν τελειόφοιτοι σπουδαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Σχεδιασμός Φωτισμού».

Οι συμμετέχοντες πειραματίστηκαν χρησιμοποιώντας πραγματικά φωτιστικά για να αναδείξουν και να «μεταμορφώσουν» τη Βίλα Σαλίγκαρου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.

Οι συμμετέχουσες κ. Δήμητρα Αννίνου, Ολυμπία Αρδαβάνη, Εύη Βελαώρα, Μίλιτσα Τομάσοβιτς, Ελένη Θεοδώρου, Ευγενία Αραπάκη, Ίριδα Νουρεντίνη και Χριστίνα Γκαζγκά έκαναν μια πρόταση μελέτης φωτισμού για την ανάδειξη του κτιρίου και παράλληλα δημιούργησαν ένα δυναμικό «διαδραστικό» εφέ κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών, για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας φωτός. Ο σχεδιασμός που έγινε, όπως σημείωσε ο δρ. Λάμπρος Δούλος, αποτελεί παράδειγμα τήρησης των κριτηρίων και των παραμέτρων για ένα φωτισμό που σέβεται το περιβάλλον και δεν προκαλεί φωτορύπανση.

Ανάδειξη του κτιρίου

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη ανάδειξης του κτιρίου, οι στόχοι που τέθηκαν αφορούσαν καταρχήν το λειτουργικό και αισθητικό φωτισμό του κτιρίου. Παράλληλα, ζητούμενο ήταν η ανάδειξη της ογκοπλασίας του κτιρίου (μορφολογικά, αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά χαρακτηριστικά).

Όπως σημείωσε ο δρ. Λάμπρος Δούλος, η μελέτη στόχευσε επίσης στην ανάδειξη τόσο της φύτευσης γύρω από το κτίριο όσο και των διαδρομών κίνησης, στον τονισμό των υφών του κτιρίου και στη δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος για την οπτική προσέλκυση των διερχομένων.

Εορταστικός φωτισμός

Πέρα όμως από τη μελέτη ανάδειξης του κτιρίου, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο πρότειναν και εφάρμοσαν στην πράξη δύο τρόπους εορταστικού φωτισμού του, που είχαν στόχο να επισημάνουν τη δραστική επίδραση του φωτισμού στην αίσθηση του χώρου και στην κατ’ εξαίρεση ανάδειξη της παρουσίας του κτιρίου, για την προσέλκυση της προσοχής των διερχόμενων πεζών και οχημάτων.

Αντίθετα με το μόνιμο φωτισμό του κτιρίου, ο φωτισμός στην περίπτωση αυτή απευθυνόταν στους διερχόμενους και είχε στόχο την εφήμερη μεταμόρφωση της εικόνας του.

Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο προτάσεις έλαβαν υπόψη τους τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις: να μη δημιουργείται θάμβωση στα γειτονικά κτίσματα, να μην διαταράσσεται η αίσθηση γειτονιάς της περιοχής και να λαμβάνεται υπόψη η ιστορία του χώρου.

«Καρτ ποστάλ»

Η πρώτη πρόταση επιδίωξε να δώσει στο κτίριο την εικόνα και την αίσθηση μιας καρτ ποστάλ. Για να επιτευχθεί ο στόχος προκρίθηκε μετωπικός φωτισμός, με σκοπό την οπτική αποκοπή της πρόσοψης του κτιρίου, την εξαφάνιση του βάθους του και τη δημιουργία μιας διαφορετικής αφήγησης.

Φωτίστηκαν μόνο τα παράλληλα στην οδό Αετιδέων επίπεδα του κτιρίου και τα δύο δέντρα εκατέρωθεν της πρόσοψης. Το εσκεμμένα αφύσικο κόκκινο χρώμα του φωτισμού έκανε νύξη στο ιστορικό γεγονός της επίταξης του κτιρίου από το γερμανικό στρατό κατοχής.

Τα φωτιστικά που στόχευαν στο κτίριο διέθεταν πτερύγια για την επίτευξη του φωτισμού μόνο των επιθυμητών επιπέδων. Έγινε προσπάθεια για την εξάλειψη των σκιών και της υφής των υλικών, ενώ  τα δέντρα φωτίστηκαν κοντά στον κορμό τους και προς τα πάνω.

«Επίσημο ένδυμα»

Λόγω και του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας του Φωτός, προτάθηκε εναλλακτικά από τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο να περιβληθεί το κτίριο με… επίσημο ένδυμα. Ως εκ τούτου, το περιέβαλαν από τις τρεις πλευρές με φωτισμό από φίλτρα gobo φυλλώματος, για την επίτευξη ομοιόμορφου φωτισμού με μοτίβο. Έτσι υλοποιήθηκε η ιδέα της ένδυσης με ένα ύφασμα φωτισμού επιτυγχάνοντας οπτική διαφοροποίηση από την καθημερινή εικόνα.

Στο πλαίσιο αυτό φωτίστηκαν τα επίπεδα του κτιρίου ομοιόμορφα, χωρίς να τονίζονται ή να διαφοροποιούνται τα επιμέρους στοιχεία της πρόσοψης, και ο φωτισμός έγινε με γήινα χρώματα χαμηλού κορεσμού. Το ενδιαφέρον –από άποψη δυναμικής και αισθητικής– φωτιστικό αποτέλεσμα απόλαυσαν οι περίοικοι το βράδυ της 16ης Μαΐου, και βέβαια οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο.

Ο δρ. Λάμπρος Δούλος, με δήλωσή του στον «Η», ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους του Δήμου –και κυρίως το δήμαρχο κ. Ηλία Αποστολόπουλο– που βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου, καθώς επίσης τις πέντε εταιρείες που διέθεσαν τα φωτιστικά σώματα αλλά και το φωτογράφο κ. Κώστα Χατζόγλου που αποτύπωσε το ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ