Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΠρόσωπαΙ. Γιαννακίδης, Εμπορικός Δ/ντής της Clockwork: «Στα σχέδιά μας είναι η ίδρυση...

Ι. Γιαννακίδης, Εμπορικός Δ/ντής της Clockwork: «Στα σχέδιά μας είναι η ίδρυση ακαδημίας εκπαίδευσης για ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες»

Η εταιρεία Clockwork δραστηριοποιείται στην αγορά του φωτοβολταϊκού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αριθμώντας σήμερα 26 εργαζομένους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μηχανικοί.

O κ. Ιωάννης Γιαννακίδης, εμπορικός διευθυντής της Clockwork, μιλά στο περιοδικό «Ηλεκτρολόγος» για τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει σήμερα η εταιρεία, αλλά και για τα επόμενα σχέδιά της.

– Πώς ξεκίνησε η Clockwork και ποιο είναι το αντικείμενό της σήμερα;

– Η Clockwork ξεκίνησε ως ιδέα το 2007 από μια παρέα μηχανικών συμφοιτητών και φίλων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με στόχο τη δραστηριοποίηση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος τότε ήταν στην αρχή του. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ξεκίνησε το 2009 για τα φωτοβολταϊκά, οπότε και ήρθε η ίδρυση της εταιρείας με τη μορφή κατασκευαστικής για φωτοβολταϊκά συστήματα επί στέγης και επί εδάφους.

Το αντικείμενο της εταιρείας σήμερα έχει επεκταθεί στους εξής τομείς:

 • Εισαγωγή και διανομή προϊόντων ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
 • Εισαγωγή και διανομή προϊόντων φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.
 • Service φωτοβολταϊκών αντιστροφέων.
 • Συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα Horizon Europe.

– Ποιες εταιρείες εκπροσωπείτε σήμερα στην Ελλάδα;

– Η εμπορική δραστηριότητα της Clockwork σήμερα αφορά τον τομέα του ηλεκτρολογικού και φωτοβολταϊκού εξοπλισμού. Εκπροσωπούμε τους οίκους:

 • NOARK, με υλικό ράγας με 5ετή εγγύηση.
 • KIWA, με αντικεραυνικά ράγας κατασκευασμένα στη Σλοβακία.
 • GGK, για διανομή καλωδίωσης και κανάλια κατασκευασμένα στη Γερμανία.
 • VECTIS, με διακοπτικό υλικό κατασκευασμένο στην Πολωνία.
 • ΒΕΜΚΟ, με αρχιτεκτονικό φωτισμό κατασκευασμένο στην Πολωνία.
 • IDEUS, με οικιακό φωτισμό.
 • ORNO, με περιφερειακό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.
 • SUNOVA SOLAR, η οποία είναι κατασκευαστής φωτοβολταϊκών πλαισίων TIER 1.
 • AUSTA SOLAR, με φωτοβολταϊκά πλαίσια.
 • SOLPLANET, με ηλιακούς αντιστροφείς για τους οποίους έχουμε το επίσημο service στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
 • AXISOL, με βάσεις φωτοβολταϊκών κατασκευασμένες στην Ελλάδα.

– Ποιος τομέας από αυτούς στους οποίους δραστηριοποιείστε έχει σήμερα τη μεγαλύτερη ζήτηση για την εταιρεία σας;

– Η τρέχουσα μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζεται σίγουρα στον φωτοβολταϊκό εξοπλισμό, όπου ως Clockwork έχουμε στελεχωθεί με έμπειρους μηχανικούς, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη μεγάλη αύξηση ζήτησης. Σήμερα αριθμούμε 26 εργαζομένους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μηχανικοί. Φυσικά, προσβλέπουμε σε περαιτέρω δυναμική αύξηση, ώστε να καλύπτουμε την ολοένα επερχόμενη αύξηση της αγοράς.

– Στον τομέα των φωτοβολταϊκών υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιες νέες τεχνολογίες προωθείτε;

– Όντως, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος σε διεθνές επίπεδο, καθώς έχει διαμορφωθεί μια δυναμική αγορά με ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης. Βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι η τεχνογνωσία και η παροχή ολιστικών λύσεων και service.

Ακόμη και στα φωτοβολταϊκά πλαίσια, που είναι μια παραδοσιακά “price sensitive” αγορά, παρέχουμε υψηλού επιπέδου συμβουλευτικές υπηρεσίες με εξειδικευμένους μηχανικούς, οι οποίοι προσανατολίζονται στο solution sales. Τα προϊόντα μας είναι πάντοτε υψηλής ποιότητας, ώστε η άρτια λύση να συνοδεύεται κι απ’ την κατάλληλη ποιότητα.

Νέες τεχνολογίες που προωθούμε είναι στα μεν φωτοβολταϊκά πλαίσια οι κυψέλες n- type, ενώ στους αντιστροφείς οι υβριδικοί, με δυνατότητα full back up λειτουργία, οι οποίοι αφορούν κυρίως το επιδοτούμενο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη».

– Το τελευταίο διάστημα δίνεται μεγάλη έμφαση στο net metering. Ποια είναι τα οφέλη για τον καταναλωτή αλλά και για μία επιχείρηση ή βιομηχανία;

– Το σαφέστατο και πρωταρχικό όφελος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια η μείωση του λειτουργικού κόστους. Με τις επερχόμενες ταρίφες ενέργειας και το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, η απόσβεση ανέρχεται σε 2 έως 4 έτη, κάτι το οποίο –με δεδομένη τη διάρκεια συμβολαίου για 20 έτη– κάνει την επένδυση εξαιρετικά θελκτική.

– Τι προσφέρει η εταιρεία στους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες και γιατί κάποιος να την επιλέξει;

– Η Clockwork προσφέρει στους εγκαταστάτες τη δυνατότητα εκπαίδευσης σχετικά με τα προϊόντα μας. Επιπρόσθετα, έχουμε έξυπνη διαχείριση αποθεμάτων με παρακολούθηση αυτών και έμφαση στα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Όλοι οι οίκοι που αντιπροσωπεύουμε έχουν logistics στην Ευρώπη· άρα, ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει απόθεμα στην Ελλάδα, γίνεται παραλαβή εντός λίγων ημερών. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση πελάτης μας να μην παραλάβει την παραγγελία του εντός δύο εβδομάδων.

Ακόμη, προσφέρουμε υπηρεσίες after sales, ώστε τα άριστης ποιότητας προϊόντα μας να εγκαθίστανται σωστά, και υποστηρίζουμε πραγματικά τον εγκαταστάτη έως το τέλος κι ακόμη και μετά την εγκατάσταση.

– Πραγματοποιείτε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ηλεκτρολόγους και σε ποιους τομείς;

– Σήμερα, έχοντας δημιουργήσει κέντρο εκπαίδευσης φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρέχουμε από τον Οκτώβριο του 2023 σεμινάρια και webinars, σε τακτά διαστήματα, αλλά και κατόπιν συνεννόησης και με προσαρμογή στις ανάγκες του εγκαταστάτη που επιθυμεί να εκπαιδευτεί.

Εντός του 2024 θα θεσπίσουμε και σεμινάρια για ηλεκτρολογικό εξοπλισμό πινάκων για ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, αναλύοντας θέματα όπως είναι βιομηχανικές εφαρμογές, αντικεραυνική προστασία, αυτοματισμοί κ.ά.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα ανάπτυξης της Clockwork και πού θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση;

– Τα επόμενα βήματα που μελετάμε στην Clockwork είναι τα εξής:

 • Η επέκταση σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές μέσω ιδιαίτερων προϊόντων όπως είναι το διακοπτικό υλικό από αλουμίνιο με δυνατότητα βαφής χρωμάτων RAL και τα κανάλια διανομής καλωδίωσης ιδιαίτερης αισθητικής για εσωτερικές εγκαταστάσεις.
 • Η διεύρυνση της γκάμας βιομηχανικού υλικού πινάκων με προσθήκες όπως είναι διακόπτες αέρα και προγραμματιζόμενοι λογικοί ελεγκτές (Programmable Logic Controller [PLC]).
 • Η ίδρυση ακαδημίας εκπαίδευσης για ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες.
 • Η επέκταση της δραστηριότητάς μας εκτός Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ