Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025

ΑρχικήΠρόσωπαΚώστας Δαμίγος: Η βιοτεχνία είναι αναντικατάστατη και καταλύτης σταθερής ανάπτυξης

Κώστας Δαμίγος: Η βιοτεχνία είναι αναντικατάστατη και καταλύτης σταθερής ανάπτυξης

Μέσα από στρατηγικές δράσεις και στοχευμένες πρωτοβουλίες, ο νέος πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην καινοτομία και στην ενίσχυση του ρόλου της βιοτεχνίας στην ελληνική οικονομία.

 

– Κύριε Δαμίγο, πρώτα απ’ όλα, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας στη θέση του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Ποιο είναι το πρώτο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε για την επόμενη μέρα και ποια είναι η κύρια προτεραιότητά σας;

– Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας. Η νέα διοίκηση αναλαμβάνει το έργο της με στόχο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, διασφαλίζοντας ότι οι ανάγκες και οι αγωνίες των μικρομεσαίων βιοτεχνών και επαγγελματιών θα παραμείνουν στο επίκεντρο. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και όλων των κλάδων που εκπροσωπούμε.

Παράλληλα, θα εργαστούμε με συγκεκριμένες θέσεις και στοχευμένες δράσεις, για να ξεπεραστούν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δημιουργώντας συνθήκες που θα επιτρέψουν μια βιώσιμη και ουσιαστική ανάπτυξη. Η βιοτεχνία, οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι αναντικατάστατοι στην παραγωγική λειτουργία της χώρας, και μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη, που θα ωφελήσει ολόκληρη την κοινωνία.

Θα επιδιώξουμε εκσυγχρονισμό της επικοινωνίας του Επιμελητηρίου με τα μέλη μας, αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, προώθηση των επιχειρήσεων που καινοτομούν και ανοίγουν νέους δρόμους, προσφορά συμβουλευτικής αρωγής προς κάθε επιχείρηση και επαγγελματία-μέλος μας και κατάθεση προτάσεων, παρεμβάσεων και γνωμοδοτήσεων προς την πολιτεία.

 

– Έχετε πει στο παρελθόν ότι απαιτείται ουσιαστική στροφή στην κουλτούρα της παραγωγής – κατασκευής, σε αντίθεση με την κουλτούρα του μεταπρατισμού που έχει κυριαρχήσει εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Σε τι δράσεις θα προχωρήσετε για να το πετύχετε αυτό;

– Θεωρούμε ότι είναι αναπόδραστη ανάγκη η χώρα να προβεί με σοβαρότητα και συνέπεια σε κάποιες σημαντικές κατά τη γνώμη μας ενέργειες, που είναι οι εξής:

α) Ενίσχυση και ανάπτυξη παραγωγικών κλάδων διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανάληψης ευθύνης και ρίσκου από όλα τα μέρη (από πολιτεία, επιχειρηματικό κόσμο, τραπεζικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, κοινωνία εν γένει), με αποφυγή τόσο της σπατάλης πόρων (όπως είχε γίνει στο παρελθόν) όσο και της υπερχρέωσης των επόμενων γενεών.

β) Εστίαση σε παραγωγικούς κλάδους που σχετίζονται με διασφαλισμένη παγκόσμια ζήτηση στο άμεσο αλλά και απώτερο μέλλον. Οι κλάδοι αυτοί αφορούν τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προστασία της δημόσιας υγείας, τις τεχνολογίες πληροφορικής και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι ή και άλλοι μπορούν να επιλεγούν με σκεπτικό την αναμενόμενη σχετική παγκόσμια ζήτηση στο άμεσο μέλλον.

γ) Παραγωγική ανασυγκρότηση βιοτεχνών και υποστήριξη  σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

δ) Διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής με:

  • Ενίσχυση της ελληνικής προστιθέμενης αξίας και προώθηση του σήματος ελληνικού προϊόντος.
  • Χάραξη εθνικής πολιτικής για την κλαδική εξωστρέφεια και την προάσπιση των συμφερόντων των ελληνικών εξαγωγών.
  • Διεκδίκηση και κατοχύρωση των προδιαγραφών των προϊόντων ελληνικού ενδιαφέροντος.
  • Στήριξη εθνικής παραγωγής στο παγκόσμιο εμπόριο.
  • Συνεργατικά δίκτυα.
  • Διάχυση τεχνογνωσίας για εξαγωγές και τρίτες αγορές.

ε) Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με:

  • Δημιουργία υποδομών μεντόρων (με την υποστήριξη των Επιμελητηρίων και των κοινωνικών εταίρων).
  • Τοπικά σύμφωνα ανάπτυξης (συνεργασία τοπικών παραγωγών με τοπικό λιανεμπόριο).
  • Νέου τύπου εξωστρέφεια.
  • Αυξημένη συνεργασία επιμελητηρίων με την περιφερειακή / τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ κλπ. για υποδομές logistics κ.ά.
  • Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης.

στ) Ενεργοποίηση του επιμελητηριακού θεσμού με:

  • Προσδιορισμό υπηρεσιών που θα πρέπει να περιλαμβάνει η δομή στήριξης σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα (συμβούλους).
  • Προσδιορισμό χώρων παροχής υπηρεσιών (π.χ. στα Επιμελητήρια, στις δομές ινστιτούτων ή στα γραφεία της επιχείρησης).

 

– Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας προέρχεται από τον κλάδο των εργοληπτών ηλεκτρολόγων. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να αλλάξει για τον συγκεκριμένο κλάδο και πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε μέσα από τη δράση του Επιμελητηρίου;

– Οι συνάδελφοι βιοτέχνες και επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να ενισχύσουν τη σχέση τους με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Πρέπει να συστηθούμε ξανά, ως συνάδελφοι με κοινά προβλήματα, γιατί η πολύχρονη κρίση μάς απομάκρυνε όλους, ενώ η οικονομική δυσπραγία ύψωσε τοίχος στην επαφή μας.

Να θυμίσω, ότι ιστορικά, ο κλάδος εκπροσωπείται επί δεκαετίες στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, και το μητρώο μας αριθμεί εκατοντάδες μέλη. Η ενδυνάμωση της φωνής και της επιρροής του Επιμελητηρίου μας συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του κλάδου.

Θα ήθελα να πω στους συναδέλφους μου ότι η κατάθεση προτάσεων, η συμμετοχή τους στις δράσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, η ένωση της φωνής τους στις παρεμβάσεις και διεκδικήσεις μας στα σοβαρά οικονομικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά θέματα, που είναι καθημερινές, η άμεση πληροφόρησή τους, που είναι συνεχής και επίκαιρη μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας μας, καθώς και η συνεισφορά τους στην επιβίωση του επιμελητηριακού θεσμού, με τη μικρή συνδρομή τους, που θα κρατήσει τον αυτόνομο και αυτοτελή χαρακτήρα του Επιμελητηρίου μας, είναι όλα αυτά που χτίζουν τη σχέση μας και τα θεωρούμε απαραίτητα εργαλεία αμοιβαίας ανάπτυξης και προόδου.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου, ο οποίος εντός του σύγχρονου περιβάλλοντος της αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας είναι ο κλάδος που θα συμβάλει τα μέγιστα στην καινοτομία και στην εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο σύγχρονος φωτισμός, οι νέες κατασκευές, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας και τεράστιων οικονομικών ποσών, περνούν μέσα από τον κλάδο των εργοληπτών ηλεκτρολόγων.

Απαιτούνται νέα κίνητρα προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού, διά βίου μάθηση των υπαρχόντων εργοληπτών ηλεκτρολόγων, άρτια κατάρτιση των νέων, καλύτερες φορολογικές ρυθμίσεις, τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό πεδίο και μία νέα κουλτούρα ανάπτυξης και μαθητείας του επαγγέλματος.

 

– Σε μία εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, μπορεί ο βιοτεχνικός κόσμος στην Ελλάδα να ανταποκριθεί επαρκώς σε αυτές τις αλλαγές ή ακόμη και να κάνει στροφή προς άλλους παραγωγικούς κλάδους που έχουν καλύτερες προοπτικές; Πώς στηρίζει αυτές τις επιχειρήσεις το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας;

– Επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου έχουν σημειώσει τεράστιες επιτυχίες, σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο, εισάγοντας καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα. Το Επιμελητήριο βρίσκεται πάντα δίπλα τους, εξασφαλίζοντας τα εργαλεία επικοινωνίας και προώθησής τους αλλά ακόμα και πόρους μέσω ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Είναι αυτονόητο πως οι αλλαγές είναι ραγδαίες, και απαίτηση των καιρών είναι η προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Έρευνες τις οποίες επεξεργαζόμαστε μας δείχνουν τις αλλαγές και μας υποδεικνύουν πώς θα σταθούμε αρωγοί των επιχειρήσεων στη μετάβασή τους, αλλά και πώς θα ανοίξουμε τους δρόμους των νέων ευκαιριών στις νέες αγορές.

Ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση της επιτυχίας της προσπάθειάς μας αλλά και των επιχειρήσεων-μελών μας. Νέοι βιοτεχνικοί κλάδοι δημιουργούνται, παράλληλα με την ανάπτυξη των υπαρχόντων. Και στόχος μας είναι να συμβαδίσει η πρόοδος με την παράδοση, καθώς η βιοτεχνία προϋπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.

 

– Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα σήμερα τον τεχνικό κόσμο της χώρας είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Πώς βοηθά το Επιμελητήριο στο ζήτημα αυτό;

– Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού (για επισκευή, παραμετροποίηση, συντήρηση των μηχανών κ.ά.), και είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να χαθεί η συσσωρευμένη τεχνική γνώση και εμπειρία, καθώς αρκετά επαγγέλματα εξαρτώνται πλήρως από συνταξιούχους.

Για το λόγο αυτό απαιτούνται:

α) Υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης μέσω της ενίσχυσης του κύρους και της ελκυστικότητας των τεχνικών επαγγελμάτων.

β) Δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης με στόχο η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση να γίνει μια σημαντική επιλογή στο πλαίσιο του σχολικού και του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων.

γ) Ανάπτυξη κινήτρων και υιοθέτηση «θετικών διακρίσεων» για την προσέλκυση ατόμων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα στην κατάρτιση, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο να αξιοποιούν τις ευκαιρίες κατάρτισης όσοι έχουν ήδη υψηλά προσόντα ή όσοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για το επίδομα κατάρτισης.

Σχετικά με τη συμβολή του Επιμελητηρίου στο ζήτημα αυτό, είναι πολλές οι ενέργειες στο κρίσιμο θέμα της εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Ενδεικτικά αναφέρω την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τη Σιβιτανίδειο Σχολή, με σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεων στη μεταφορά τεχνογνωσίας για την επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών σε τεχνικά επαγγέλματα.

Κύριο μέλημα είναι η καλύτερη δυνατή υποστήριξη των επιχειρήσεων-μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και η γνωριμία των σπουδαστών με τους κλάδους της εκπαίδευσής τους, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, μέσα στις λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι έχει υποβληθεί προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πρόταση για δημιουργία πιλοτικού προγράμματος ένταξης μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Στόχος είναι να εκπαιδεύονται μετανάστες ή αιτούντες άσυλο, ώστε να ενισχύσουν την αγορά εργασίας σε επαγγέλματα όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εργατικό προσωπικό.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω το πρόγραμμα ενημέρωσης μέσω βιωματικών κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ σε πολλούς βιοτεχνικούς κλάδους.

 

– Σχεδιάζει το Επιμελητήριο κάποιες δράσεις το επόμενο διάστημα (π.χ. σεμινάρια κλπ.) για τον κλάδο των ηλεκτρολόγων;

– Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πλάνο επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για κάθε επαγγελματικό βιοτεχνικό κλάδο και επάγγελμα.

Για τον κλάδο των ηλεκτρολόγων προτίθεται να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη για την κάλυψη πρακτικών αναγκών, όπως είναι δαπάνες για σεμινάρια (π.χ. για τεχνικούς ασφαλείας, για πρώτες βοήθειες στην εργασία, για ασφαλή εκτέλεση εργασιών σε μεγάλα ύψη κλπ.), για την πιστοποίηση κατά ISO 9001, για την ανάπτυξη των επικοινωνιακών και τεχνικών δεξιοτήτων, καθώς και για ενημερώσεις σε θέματα του ασφαλιστικού και φορολογικού πλαισίου, ώστε οι επαγγελματίες του κλάδου να είναι πλήρως ενημερωμένοι.

Γενικά το Επιμελητήριο είναι πρόθυμο να προσφέρει –στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του– κάθε συνδρομή που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων των επαγγελματιών ηλεκτρολόγων. Και θα συνεχίσει με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς να επιμορφώνει και να ενημερώνει τα μέλη του στα πιο σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Η κ. Αποστολίνα Τσαλταμπάση, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), παραλαμβάνει αναμνηστική πλακέτα από τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνο Δαμίγο, μετά την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του ΒΕΑ και του ΣΕΓΕ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ