Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρόγραμμα CoDeSys: Δημιουργία, εκτέλεση και οπτικοποίηση

Πρόγραμμα CoDeSys: Δημιουργία, εκτέλεση και οπτικοποίηση

Το CoDeSys (Controller Development System) είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης για τον προγραμματισμό λογικών ελεγκτών (Programmable Logic Controller [PLC]), το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το πρότυπο IEC 61131‐3 και υποστηρίζει έξι γλώσσες προγραμματισμού. Οι άδειες χρήσης του είναι δωρεάν και μπορούν να εγκαθίσταται και να λειτουργούν νόμιμα σε οποιοδήποτε υπολογιστικό σύστημα. Η πλατφόρμα του είναι συμβατή με τα PLC εκατοντάδων εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο άρθρο που ακολουθεί ο κ. Ιωάννης Μπερέτας* γράφει για τη δημιουργία, την εκτέλεση και την οπτικοποίηση ενός προγράμματος σε γλώσσα LD, με χρήση της πλατφόρμας CoDeSys, τη διαδικασία ορισμού ενός χρήστη, τη ρύθμιση του Grid στην περιοχή οπτικοποίησης, τη σωστή χρήση των μεταβλητών, καθώς και για άλλες πληροφορίες για το πρόγραμμα CoDeSys.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.

*Ο κ. Ιωάννης Μπερέτας είναι Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, διαθέτει MSc in Automation and Robotics, είναι συγγραφέας του βιβλίου «Αυτοματισμοί με Χρήση PLC» και τα τελευταία χρόνια είναι Διευθυντής στο 2ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ