Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

ΑρχικήΕπικαιρότηταΑλέξης Παυλόπουλος (Πρόεδρος ΠΟΣΕΗ): «Στόχος μου είναι η διασφάλιση της ενότητας και...

Αλέξης Παυλόπουλος (Πρόεδρος ΠΟΣΕΗ): «Στόχος μου είναι η διασφάλιση της ενότητας και της ανάπτυξης του κλάδου»

Μήνυμα ενότητας, διαφάνειας και ανάπτυξης απευθύνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ ενόψει της τακτικής γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κλάδου.

Λίγες ημέρες πριν την τακτική γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ), ο πρόεδρός της κ. Αλέξιος Παυλόπουλος μιλά στο περιοδικό «Ηλεκτρολόγος» για τα ζητήματα που απασχολούν την Ομοσπονδία.

– Στις 26-27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της ΠΟΣΕΗ. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους συναδέλφους σας;

– Η γενική μας συνέλευση είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί από κοντά, να συζητήσουμε για όλα εκείνα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Είναι η πρώτη γενική συνέλευση στην οποία θα παραστώ ως πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ· και καταλαβαίνετε ότι για μένα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή που όσο τιμητική είναι, άλλο τόσο με γεμίζει με ευθύνη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι προτεραιότητα έχει το καλό του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και του κλάδου μας γενικότερα· και για αυτό απαιτείται ενότητα αλλά και απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι κάνουμε.

Όπως και μετά την εκλογή μου, θα επαναλάβω και σήμερα ότι το μήνυμα δεν μπορεί παρά να είναι αυτό της ενότητας, της δημοκρατικής λειτουργίας και της διαφάνειας, έννοιες για τις οποίες έχω δεσμευτεί προσωπικά από την πρώτη ημέρα. Η γενική συνέλευση θα είναι μία σημαντική ευκαιρία για να ενημερωθούν όλα τα μέλη της ΠΟΣΕΗ για τις δράσεις μας και τα πεπραγμένα μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση.

– Έχετε αναλάβει την προεδρία της ΠΟΣΕΗ εδώ και πέντε μήνες περίπου. Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει μέχρι σήμερα και σε ποιες κινήσεις έχετε προχωρήσει;

– Αν και βρίσκομαι στην προεδρία της Ομοσπονδίας μόλις πέντε μήνες, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι έχει γίνει ήδη πολύ σημαντική δουλειά και έχουν δρομολογηθεί δράσεις, ώστε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τα δίκαια αιτήματά μας. Ήδη έχουν δημιουργηθεί τρεις επιτροπές, απ’ τις οποίες οι δυο πρώτες «τρέχουν» σοβαρά χρονίζοντα θέματα του κλάδου, ενώ η τρίτη ασχολείται με θέματα που άπτονται της εσωτερικής λειτουργίας και διαφάνειας της Ομοσπονδίας μας. Τις λεπτομέρειες για όσα έχουν γίνει σε αυτό το διάστημα, θα τις ακούσουν όλοι οι συνάδελφοι αναλυτικά στη γενική μας συνέλευση, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε μαζί αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για τις επόμενες κινήσεις μας.

Μπορώ, ωστόσο, να σας πω το εξής: Οι συνάδελφοί μου με την ψήφο τους ζήτησαν αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της ΠΟΣΕΗ, και αυτό είναι κάτι που έχει επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η θέση τους ήταν ξεκάθαρη, και θεωρώ ότι έχω ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Στόχος μου είναι η διασφάλιση της ενότητας και της ανάπτυξης του κλάδου, και αυτό πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το συνεχή διάλογο και την αμεσότητα με τους συναδέλφους. Γι’ αυτό και δεν έχω σταματήσει να επικοινωνώ τηλεφωνικά με τους προέδρους των μελών-σωματείων, καταγράφοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, ώστε να βρούμε λύσεις, πάντα στο μέτρο του δυνατού. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και ζητώ την κατανόηση όλων αλλά και την εμπιστοσύνη τους στη νέα διοίκηση.

Παράλληλα, προσπαθούμε να ανοίγουμε νέους διαύλους επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα με τους Κύπριους συναδέλφους, με τους οποίους συναντηθήκαμε το Μάρτιο σε επίσημη επίσκεψή μας στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών είναι κοινά. Για αυτό και οι δύο πλευρές δεσμευθήκαμε να συσφίξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας –εδραιώνοντας νέα πλαίσια συνεργασίας, με γνώμονα πάντα το κοινό καλό– και δρομολογήσαμε μία νέα συνάντηση το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, δεν θα σταματήσω να λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης που να ανήκει σε σωματείο που να βρίσκεται εκτός Ομοσπονδίας. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με πρώην σωματεία-μέλη της ΠΟΣΕΗ που διεγράφησαν κατά το παρελθόν για διάφορους λόγους, αλλά και με σωματεία που δεν υπήρξαν ποτέ μέλη. Εργαζόμαστε στο να βρεθεί άμεσα ο τρόπος –πάντα βάσει καταστατικού– ώστε να επιστρέψουν ή να ενταχθούν για πρώτη φορά στην Ομοσπονδία, και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε κατά το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεχής επιμόρφωση των συναδέλφων για όλα τα τεχνικά ζητήματα που μας απασχολούν, καθώς και για θέματα που αφορούν νέες νομοθετικές διατάξεις, όπως είναι η ψηφιακή υπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) και το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 63364. Το επάγγελμα εξελίσσεται καθημερινά, η τεχνολογική πρόοδος είναι ραγδαία, γι’ αυτό και απαιτείται τακτικότατη ενημέρωση. Καθοριστική για όλα αυτά είναι η συμβολή των κατά τόπους επαγγελματικών σωματείων, τα οποία φροντίζουν μέσω παρουσιάσεων και σεμιναρίων να υπάρχει συνεχής και αδιάλειπτη ενημέρωση.

– Μια και αναφερθήκατε στο νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 63364, πραγματοποιήσατε για το ζήτημα αυτό συνάντηση με την επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΣΥΠ / ΕΛ.Ο.Τ.). Τι προέκυψε από τη συνάντηση και πότε θα δούμε απτά αποτελέσματα;

– Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα θετικές σε αυτό το ζήτημα. Μετά από αίτημά μας για κατεπείγουσα συνάντηση, ώστε να ξεκαθαριστούν κάποια θέματα που υπάρχουν, τόσο με το ίδιο το πρότυπο όσο και με το εγχειρίδιο εφαρμογής του, συναντηθήκαμε μαζί με μέλη του διοικητικού μας συμβουλίου, στις 22 Φεβρουαρίου 2023, με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΕΣΥΠ κ. Γεωργία Ρεμπούτσικα.

Στη συνάντηση αυτή, ενημερώσαμε με απόλυτα κατανοητό τρόπο την κ. Ρεμπούτσικα το γιατί η ΠΟΣΕΗ θα πρέπει να συμμετάσχει στη συγγραφική ομάδα του εγχειριδίου εφαρμογής του προτύπου ΕΛΟΤ 60364, όπως είχε άλλωστε συμμετάσχει και στη συγγραφή του ίδιου του προτύπου. Στόχος είναι να καταστεί το πρότυπο το απόλυτο εργαλείο επίλυσης αποριών κάθε επαγγελματία ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη ανά τη χώρα· και η ΠΟΣΕΗ γνωρίζει όσο κανείς άλλος τις ανάγκες του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη.

Παράλληλα διαπραγματευτήκαμε την τιμή του προτύπου για παραγγελίες που θα γίνουν μέσω της Ομοσπονδίας και για τουλάχιστον 1.150 μέλη και άνω, και συμφωνήσαμε ώστε η έκδοση που περιλαμβάνει τις διορθώσεις του 2022 να διαμορφωθεί στα 49 ευρώ πλέον ΦΠΑ (6%). Για όσους έχουν ήδη προμηθευτεί την παλαιότερη έκδοση του προτύπου και για παραγγελίες μέσα από την Ομοσπονδία, η νέα τιμή του ενιαίου κειμένου του προτύπου «ΕΛΟΤ 60364:2020 + διορθώσεις 2022» θα ανέρχεται στα 20 ευρώ πλέον ΦΠΑ (6%), αντί στα 25 ευρώ που είναι η τιμή για όποιον μέχρι σήμερα έχει προμηθευτεί την αρχική έκδοση.

Τέλος, η Ομοσπονδία μας, δεσμεύθηκε ότι θα συνδράμει στην προσπάθεια της κ. Ρεμπούτσικα για ανεύρεση χορηγιών που αφορούν την έκδοση του εγχειριδίου ΕΛΟΤ 60364. Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.

– Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη γενική σας συνέλευση.

– Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Και μέσω αυτής, κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω και να ενημερώσω τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα ότι η νέα διοίκηση, μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει κάνει σοβαρές αλλαγές ακλουθώντας νέες πρακτικές.

Χωρίς τάση μηδενισμού ή απόρριψης του έργου των προηγούμενων διοικήσεων, αξιοποιώντας στο έπακρο ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα, με νέες αντιλήψεις, γράφουμε την επόμενη σελίδα στο βιβλίο της ΠΟΣΕΗ. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά η όρεξή μας για δουλειά και η προσήλωσή μας σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, απαλλαγμένο από παθογένειες του παρελθόντος, έχει ήδη φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα· και θα φέρει ακόμη περισσότερα το επόμενο διάστημα.

Έχει φτάσει η ώρα για την επίλυση των παθογενειών και των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ