Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΠρόσωπαΧαράλαμπος Κουτσούρης (Seller Ελλάς): «Είμαστε περήφανοι που τα προϊόντα μας βρίσκονται παντού»

Χαράλαμπος Κουτσούρης (Seller Ελλάς): «Είμαστε περήφανοι που τα προϊόντα μας βρίσκονται παντού»

Με ιστορία που ξεκινά από το 1962, η Seller Ελλάς πρωταγωνιστεί σήμερα στον κλάδο της δικαιώνοντας τον ιδρυτή της, ο οποίος διαπίστωσε νωρίς ότι η ψυχή μιας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης είναι ο ηλεκτρολογικός πίνακας.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο ιδρυτής της Seller Ελλάς κ. Χαράλαμπος Κουτσούρης μιλά για την πορεία της εταιρείας από την ίδρυσή της έως σήμερα και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια αλλά και στην οικονομική ευρωστία της εταιρείας.

– Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας Seller Ελλάς;

– Αμέσως μετά την αποφοίτησή μου το 1960, ως ηλεκτρολόγος μηχανολόγος μηχανικός, ασχολήθηκα με την εκπόνηση ηλεκτρομηχανολογικών μελετών αλλά πολύ σύντομα διαπίστωσα ότι η ψυχή μιας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης είναι ο ηλεκτρολογικός πίνακας. Ξεκίνησα λοιπόν να οραματίζομαι την κατασκευή ενός δικού μου χώρου όπου θα μπορώ να σχεδιάζω και να κατασκευάζω ηλεκτρικούς πίνακες. Το όνειρό μου αυτό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν ίδρυσα το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα το 1962, στην οδό Πειραιώς 7 στο Μοσχάτο.

Θα πρέπει να τονίσω ότι μετά από μένα ακολούθησε ο αείμνηστος Νίκος Σαπουνάς, ένας άξιος και δημιουργικός αγωνιστής.

– Γιατί κάποιος πελάτης από τη Ελλάδα ή το εξωτερικό επιλέγει τα δικά σας προϊόντα; Τι τους προσφέρετε και ποια είναι τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα;

– Η πορεία των 60 και πλέον ετών της Seller Ελλάς είναι καταγεγραμμένη και είμαστε περήφανοι που τα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας έχουν την υπογραφή μας. Είμαστε περήφανοι που τα προϊόντα μας βρίσκονται σε υποδομές Ολυμπιακών Αγώνων –όπως σε αυτούς που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 2004, στο Σότσι της Ρωσίας το 2014, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 2016– και σε πολλές άλλες χώρες στα Βαλκάνια, στην Ασία, στη βόρεια Ευρώπη, στην Αφρική και στη Νότια Αμερική.

Παρέχουμε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες επόμενης γενιάς –που αξιοποιούν την τεχνογνωσία της βιομηχανίας– και όχι προκατασκευασμένες μονάδες που αναγκάζουν τον πελάτη να προσαρμόσει τις απαιτήσεις του.

Ένας πωλητής ηλεκτρολογικού υλικού δεν μπορεί να παρέχει τεχνική και υπεύθυνη υποστήριξη σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει και να απαιτεί άμεσα λύση. Εμείς μπορούμε, διότι εμείς παρέχουμε τεχνικές λύσεις· και η συνεργασία με όλους τους πελάτες μας δεν ολοκληρώνεται με την πώληση, αλλά συνεχίζεται με τεχνική υποστήριξη και μετά την τοποθέτηση των πινάκων μας στο χώρο του έργου.

Στο εργοστάσιό μας κατασκευάζουμε όλα τα προϊόντα από την αρχή και διαθέτουμε πιστοποιήσεις για τους πίνακές μας από το μεγαλύτερο κέντρο δοκιμών τύπου, την KEMA Quality, καθώς επίσης από το Κέντρο Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ αλλά και από το κέντρο δοκιμών Labor.

Υπάρχουν αρκετές εμπορικές εταιρείες αλλά δεν είναι κατασκευαστές, είναι μονταδόροι. Δεν υπάρχει άλλο εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων όμοιο με το δικό μας.

– Τι μερίδιο αγοράς κατέχει η εταιρεία σήμερα;

– Εκτιμούμε ότι στον τομέα των ηλεκτρικών πινάκων και των προκατασκευασμένων υποσταθμών κατέχουμε το 60% της εγχώριας αγοράς.

– Οδεύοντας προς το τέλος του 2023, πώς κινήθηκε η εταιρεία φέτος και τι αναμένετε για το 2024;

– Λίγο πριν ολοκληρωθεί το 2023 ο τζίρος της εταιρείας θα φτάσει τα 20.000.000 ευρώ, αυξημένος κατά 10% από την προηγούμενη χρονιά, ενώ για το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα 25.000.000 ευρώ. Η προσπάθεια της εταιρείας είναι αέναη για την παραγωγή και την εξέλιξή μας.

– Καλύπτετε ένα μεγάλο φάσμα παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Ποιος τομέας έχει σήμερα τη μεγαλύτερη ζήτηση για την εταιρεία σας;

– Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας που βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία αφορά την πράσινη ενέργεια και είναι οι προκατασκευασμένοι υποσταθμοί ΜΤ 20 – 36 kV για φωτοβολταϊκά πάρκα, οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τον τελευταίο χρόνο (2022 – 2023) έχουμε κατασκευάσει 750 υποσταθμούς, 750 πίνακες χαμηλής τάσης, 2.100 κυψέλες μέσης τάσης 20kV, καθώς και 750 μετασχηματιστές ισχύος από 400 έως 3.150kVA 20/0,4kV.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα ανάπτυξης και επέκτασης της εταιρείας; Πού θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση;

– Βασικός πυλώνας μας είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας, καθώς δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με αμερικανική τεχνική εταιρεία για κατασκευή προκατασκευασμένων υποσταθμών μέσης τάσης 36kV για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής αξίας 1.200.000 δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ