Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025

ΑρχικήΣαλόνι ΦωτισμούCulture Lights: Εκπαίδευση στο φωτισμό για την ανάδειξη πολιτιστικών κτιρίων

Culture Lights: Εκπαίδευση στο φωτισμό για την ανάδειξη πολιτιστικών κτιρίων

Το έργο  Culture Lights, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα σε επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου – μελετητές και σε τεχνικό προσωπικό – εγκαταστάτες, εστιάζοντας στη χρήση του φωτισμού ως μεθόδου διατήρησης και ανάδειξης των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Άρθρο των κ. Λάμπρου Δούλου και Σπύρου Μπορώτη*

 

Η εκπαίδευση στις σύγχρονες τάσεις του φωτισμού είναι εξαιρετικά σημαντική για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την ανακαίνιση κτιρίων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, μια και επηρεάζει άμεσα τη λειτουργικότητα και την αισθητική των χώρων αυτών. Μέσω του φωτισμού υποστηρίζεται η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιωσιμότητα και η ενεργειακή απόδοση, αλλά και η αρχιτεκτονική και αισθητική αναβάθμιση.

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Εργαστήριο Σχεδιασμού Φωτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) και η ReadLab ανάπτυξαν ένα πρόγραμμα–στο πλαίσιο του έργου Culture Lights (https://www.culturelights.eu/)– που δίνει ευκαιρίες για εκπαίδευση σε θέματα φωτισμού, με έμφαση στο φωτισμό ως μέθοδο διατήρησης και ανάδειξης των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Τα προγράμματα σπουδών

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει δυο σύντομα προγράμματα σπουδών.

Το πρώτο απευθύνεται σε επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου – μελετητές (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, σχεδιαστές φωτισμού, μελετητές πολιτιστικών κτιρίων), ενώ το δεύτερο σε τεχνικό προσωπικό – εγκαταστάτες (ηλεκτρολόγους, συντηρητές εγκαταστάσεων, επαγγελματίες / επιμελητές πολιτιστικών κτιρίων, τεχνικούς οπτικοακουστικών μέσων, τεχνικούς φωτισμού, επαγγελματίες κατασκευών, κ.λπ.).

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει να συμμετέχει σε οποιοδήποτε από τα δύο προγράμματα επιθυμεί. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και η επιτυχής ολοκλήρωσή της οδηγεί στην απονομή πιστοποιητικού παρακολούθησης.

Και στα δύο προγράμματα η εκπαίδευση γίνεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

 

Σχεδιαστές – μελετητές

Το πρόγραμμα σπουδών για τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου και μελετητές περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό δομημένο σε 8 θεματικές ενότητες, οι οποίες έχουν διάρκεια περίπου 25 ωρών και είναι οι εξής:

  1. Ο φωτισμός στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.
  2. Ενεργειακή διαχείριση ιστορικών κτιρίων.
  3. Δομή φωτιστικών, τρόποι λειτουργίας, ιστορικά μοντέλα.
  4. Συστήματα ελέγχου φωτιστικών συστημάτων.
  5. Σχεδιασμός φωτισμού και σκηνικός φωτισμός για την πολιτιστική κληρονομιά.
  6. Προγραμματισμός – DALI / KNX / CASAMBI.
  7. Συστήματα πιστοποίησης βιώσιμων κτιρίων στο φωτισμό (με έμφαση στα ιστορικά κτίρια).
  8. Δημιουργική χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (Relux).

 

Τεχνικό προσωπικό – εγκαταστάτες

Το πρόγραμμα σπουδών για το τεχνικό προσωπικό – εγκαταστάτες περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό δομημένο σε 5 θεματικές ενότητες, οι οποίες έχουν διάρκεια 10 ωρών και είναι οι εξής:

  1. Ο φωτισμός στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.
  2. Δομή φωτιστικών, τρόποι λειτουργίας, ιστορικά μοντέλα.
  3. Συστήματα ελέγχου φωτιστικών συστημάτων.
  4. Προγραμματισμός μέσωDALI / KNX / CASAMBI.
  5. Συστήματα πιστοποίησης βιώσιμων κτιρίων στον φωτισμό (με έμφαση στα ιστορικά κτίρια).

 

Εγγραφές

Μπορείτε να κάνετε τώρα εγγραφή και να παρακολουθήσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επιλογής σας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://training.culturelights.eu/. Για την εγγραφή σας, επιλέξτε πρώτα την ελληνική γλώσσα, και κατόπιν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιθυμείτε να συμμετέχετε. Ακολούθως, μπορείτε να εγγραφείτε στο πρόγραμμα και να ξεκινήσετε.

 

*Ο κ. Λάμπρος Δούλος είναι αναπληρωτής καθηγητής και ο κ. Σπύρος Μπορώτης ερευνητικός συνεργάτης στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ