Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΑρχικήΤεχνικά ΘέματαΗ ΘΥΡΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ IP - RAKSON A.E.

Η ΘΥΡΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ IP – RAKSON A.E.

Με το σύστημα iPlus η Golmar φέρνει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας IP στη θυροτηλεόραση. Γρήγορη επικοινωνία, εύκολη παραμετροποίηση και προηγμένες δυνατότητες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος iPlus. Όλες οι μονάδες τροφοδοτούνται μέσα από το UTP καλώδιο και η ρύθμισή τους πραγματοποιείται από λογισμικό μέσω του δικτύου Ethernet.
Το iPlus είναι ένα σύστημα θυροτηλεόρασης, όπου όλες οι συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω IP. Κάθε μονάδα οδηγείται σε ένα καλώδιο UTP, μέσα από το οποίο τροφοδοτείται υποστηρίζοντας τεχνολογία PoE, αλλά και επικοινωνεί με τις υπόλοιπες μονάδες. Η παραμετροποίηση του iPlus πραγματοποιείται από το πρόγραμμα Beoview Configuration Manager που μπορεί να τρέχει σε έναν υπολογιστή.
Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος είναι τα παρακάτω:

Εύκολη καλωδίωση: Τροφοδοσία και επικοινωνία μέσα από το καλώδιο UTP.

Ενιαία παραμετροποίηση: Η ρύθμιση για όλο το σύστημα γίνεται μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα.

Επικοινωνία χωρίς όρια: Η κάθε μονάδα μπορεί να επικοινωνήσει με οποιαδήποτε άλλη μονάδα του συστήματος.

Απομακρυσμένη διαχείριση ρελέ: Η δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη σε επόμενη έκδοση firmware.

Προώθηση εικόνας: Αξιοποιώντας στο μέγιστο την τεχνολογία IP, το σύστημα σε επόμενη έκδοση firmware θα μπορεί να προωθεί την εικόνα της μονάδας εισόδου σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή, στην περίπτωση που ο κάτοικος απουσιάζει.

Οι μονάδες

Για τη δοκιμή του συστήματος είχαμε διαθέσιμες τη μονάδα εισόδου 7104/IP και τις μονάδες διαμερίσματος MS200 και MS201. Η κεντρική μονάδα 7104/IP είναι ένα κομψοτέχνημα με μεταλλική ανοξείδωτη πρόσοψη 2,5mm. Το συγκεκριμένο μοντέλο διαθέτει 4 πλήκτρα, ενώ η σειρά περιλαμβάνει και άλλες επιλογές, με κορυφαίο το μοντέλο με έγχρωμη οθόνη TFT 3,5” και πληκτρολόγιο.
Οι μονάδες διαμερίσματος ακολουθούν την ίδια μινιμαλιστική σχεδίαση με πρόσοψη 17mm και έρχονται με ακουστικό (MS201) και χωρίς ακουστικό (MS200). Με έγχρωμη φωτεινή οθόνη 3,5” αποδίδουν καθαρή εικόνα και διαθέτουν 6 πλήκτρα χειρισμού. Οι εντολές των πλήκτρων παρουσιάζονται στην οθόνη και αλλάζουν ανάλογα με τη λειτουργία. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει εύκολα κλήσεις ενδοεπικοινωνίας, να δει χαμένες κλήσεις, να διαβάσει μηνύματα, κ.ά. Μάλιστα, υπάρχει και η δυνατότητα αναπαραγωγής αποθηκευμένων φωτογραφιών στη μνήμη της οθόνης.

Προγραμματισμός

Για την καλωδίωση του συστήματος δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα, αφού αρκεί η σύνδεση κάθε μονάδας με ένα UTP καλώδιο (σύνδεση RJ-45) για την τροφοδοσία PoE και την επικοινωνία. Έτσι, όλες οι μονάδες καταλήγουν μία προς μία σε ένα κεντρικό δικτυακό Switch. Η εταιρεία προτείνει τη χρήση του Switch D-Link DGS-1008P για την παροχή κατάλληλης τροφοδοσίας μέσω UTP.
Για τον προγραμματισμό αρκεί να τρέξουμε το πρόγραμμα Beoview Configuration Manager σε έναν υπολογιστή που ανήκει στο ίδιο δίκτυο LAN με τις μονάδες. Τα βασικά βήματα είναι τα παρακάτω:

  • Αρχικά συνδέουμε μια μια τις μονάδες στο δίκτυο για να αλλάξουμε την default IP διεύθυνση (που φυσικά είναι η ίδια για όλες) μέσα από το λογισμικό. Αφότου αποδώσουμε τις κατάλληλες διευθύνσεις, συνδέουμε όλες τις μονάδες στο Switch.
  • Το επόμενο βήμα στο λογισμικό είναι η προσθήκη των μονάδων διαμερίσματος. Στην καρτέλα για την κάθε μονάδα εισάγουμε το χαρακτηριστικό της όνομα, τα ονόματα των κατοίκων που θα εμφανίζονται στην οθόνη TFT (μόνο για τη μονάδα 7403/IP), τη διεύθυνση IP και τον αριθμό κλήσης. Στην περίπτωση της δοκιμής μας, όπου είχαμε διαθέσιμη την κεντρική μονάδα χωρίς πληκτρολόγιο, οι αριθμοί 1 έως 4 αντιστοιχούν στα τέσσερα button. 
  • Συνεχίζοντας εισάγουμε τις κεντρικές μονάδες του συστήματος. Επειδή μπορεί να είναι παραπάνω από μια, υπάρχει επιλογή αντιστοίχισης συγκεκριμένων μονάδων διαμερίσματος (που εισαγάγαμε στο προηγούμενο βήμα). Επιπλέον, μπορούμε να παραμετροποιήσουμε ορισμένες λειτουργίες, όπως τον ήχο κλήσης, την ευαισθησία μικροφώνου, τον τύπο του ρελέ πόρτας, κ.ά.

Αφού καταχωρίσουμε όλες τις παραμέτρους στο πρόγραμμα αρκεί να πατήσουμε την επιλογή upload για να φορτώσουμε όλες τις ρυθμίσεις. Το αρχείο παραμετροποίησης μπορεί να αποθηκευτεί, ώστε ο τεχνικός να κρατήσει ένα πολύ χρήσιμο backup, σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνει μελλοντικές αλλαγές.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα του συστήματος που προέρχεται από τη χρήση της τεχνολογίας IP είναι η εύκολη αναβάθμιση, που μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στην τελική απόδοση.
Δύο χαρακτηριστικά που πρόκειται να δούμε σύντομα στο σύστημα iPlus είναι η απομακρυσμένη διαχείριση ρελέ και η προώθηση εικόνας σε απομακρυσμένο υπολογιστή. Φανταστείτε λοιπόν να κάθεστε στο γραφείο σας και να εμφανίζεται ξαφνικά η εικόνα του επισκέπτη (ή του courier που ποτέ δε σας βρίσκει και αφήνει πάντα ειδοποιητήρια…) που χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού σας χιλιόμετρα μακριά! Ανυπομονούμε να δούμε τη λειτουργία να γίνεται πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ