Η ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και οι διαδικασίες ελέγχου είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των επαγγελματιών αδειούχων ηλεκτρολόγων.
Άρθρο του κ. Χαράλαμπου Γ. Κουτρούλη*
Η ασφαλής λειτουργία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Στην περίπτωση του Προτύπου ΕΛΟΤ 60364, εκτός των ελέγχων και μετρήσεων που περιλαμβάνονται στο τυποποιημένο Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης, απαιτείται και ο έλεγχος των παρακάτω σημείων για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.
Οι έλεγχοι
Στις εγκαταστάσεις λιμένων σκαφών αναψυχής ισχύουν τα εξής:
Α) Προστασία από άμεση επαφή: Δεν επιτρέπεται:
- Το μέτρο προστασίας με εμπόδια.
- Η εγκατάσταση σε μη προσιτή θέση.
Β) Προστασία έναντι έμμεσης επαφής:
- Δεν επιτρέπεται, α) το μέτρο προστασίας με εγκατάσταση σε μη αγώγιμους χώρους, β) η προστασία με αγείωτες ισοδυναμικές συνδέσεις και γ) η προστασία με ηλεκτρικό διαχωρισμό.
- Στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις μαρίνων, όπου εφαρμόζεται το μέτρο προστασίας με αυτόματη διακοπή της τροφοδότησης με σύστημα γειώσεων ΤΝ, επιτρέπεται μόνο το σύστημα TN-S.
- Όπου η προστασία έναντι έμμεσης επαφής παρέχεται με αυτόματη διακοπή της τροφοδότησης, μες έως τρεις ρευματοδότες το πολύ, αυτοί πρέπει να προστατεύονται από RCD με ΙΔn ≤ 30 mA.
Γ) Επιτρεπόμενη τάση τροφοδοσίας. Η ονομαστική τάση τροφοδότησης των σκαφών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 230V για μονοφασική τροφοδότηση, ή τα 400V για τριφασική τροφοδότηση.
Δ) Παροχή τροφοδοσίας σκαφών:
- Από κάθε ρευματοδότη πρέπει να τροφοδοτείται ένα μόνο σκάφος αναψυχής. Οι ρευματοδότες πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά τάσης και ρεύματος σύμφωνα με το Πρότυπο.
- Κάθε ρευματοδότης τροφοδότησης σκάφους αναψυχής πρέπει να προστατεύεται χωριστά από μια διάταξη προστασίας έναντι υπερεντάσεων.
Ε) Μη επιτρεπόμενες ηλεκτρικές γραμμές. Στις μαρίνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται:
α. Εναέριες ηλεκτρικές γραμμές.
β. Γραμμές με μονωμένους αγωγούς μέσα σε σωλήνες.
γ. Καλώδια με αγωγούς αλουμινίου.
ΣΤ) Βαθμός προστασίας ηλεκτρολογικού υλικού. Τα περιβλήματα των πινάκων διανομής και των ρευματοδοτών πρέπει να εξασφαλίζουν βαθμό προστασίας τουλάχιστον ΙΡ44, τουλάχιστον ΙΡΧ5 για περιβαλλοντικές συνθήκες AD5, ή ΙΡΧ6 για AD6.
Ζ) Ρευματοδότες. Οι ρευματοδότες για την τροφοδότηση των σκαφών αναψυχής πρέπει να είναι τοποθετημένοι μέσα σε κατάλληλα περιβλήματα (αυτοτελώς ή εντός των πινάκων). Σε ένα περίβλημα πρέπει να είναι τοποθετημένοι το πολύ έξι ρευματοδότες.
Η) Ανταπόκριση υλικού σε εξωτερικές συνθήκες. Το υλικό που εγκαθίσταται πρέπει να ανταποκρίνεται κατ’ ελάχιστο στις ακόλουθες εξωτερικές συνθήκες:
α. Παρουσία νερού κατά περίπτωση: AD4 (εκτινάξεις νερού), AD5 (πίδακες), AD6 (κύματα).
β. Παρουσία ξένων στερεών σωμάτων AE2.
γ. Παρουσία διαβρωτικών ή ρυπαντικών ουσιών AF2.
δ. Μηχανική καταπόνηση AG2.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, ο Κανονισμός για τη μελέτη και κατασκευή νέων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων είναι το Πρότυπο ΕΛΟΤ 60364. Ο έλεγχος των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν με παλιότερους Κανονισμούς (ΚΕΗΕ, ΕΛΟΤ HD 384) εξακολουθεί να γίνεται με τον Κανονισμό που ίσχυε κατά το χρόνο κατασκευής τους.
*Ο κ. Χαράλαμπος Γ. Κουτρούλης είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, MSc, διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (email: ilektroskopio@koutroulis.gr).