Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΑρχικήΤεχνικά ΘέματαΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΛΩΔΙΩΝ: ΤΑ ΕΙΔΗ, ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ - ΑΠΟ...

ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΛΩΔΙΩΝ: ΤΑ ΕΙΔΗ, ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ – ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Στην κατασκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και δομημένης καλωδίωσης τηλεπικοινωνιών σε ένα κτίριο, πρωτεύοντα ρόλο λαμβάνει η μελέτη της υποδομής για την εγκατάσταση των καλωδίων και η εναρμόνιση της μελέτης με την συνολική κτιριακή υποδομή και τις μελέτες των ηλεκτρομηχανολογικών του κτιρίου.

 

Η σωστή καλωδίωση μιας κατοικίας ξεκινάει από το στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού της, ώστε να έχουν προβλεφθεί εξαρχής όλα τα συστήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και να αποφεύγονται με την πάροδο του χρόνου οι εκσκαφές των δομικών στοιχείων του σπιτιού ή οι αντιαισθητικές λύσεις προσθήκης εμφανών καλωδίων.
Το σύστημα ηλεκτρικών καλωδίων μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε κανάλια καλωδίων.

 

Εσωτερικό μέρος

Tα κανάλια ηλεκτρικών καλωδίων είναι επιμήκεις διατομές εσωτερικά κενές, μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα ηλεκτρικά καλώδια των κτιρίων.

Οι διατομές μπορεί να έχουν χωρίσματα και εξαρτήματα συγκράτησης καλωδίων, για να διαχωρίζονται τα διαφορετικά καλώδια μεταξύ τους. Εσωτερικά οι διατομές περιέχουν ηχομονωτικό ή πυροπροστατευτικό υλικό για την προστασία των καλωδίων.

Κατασκευάζονται από αλουμίνιο, χάλυβα ή πλαστικό, συνήθως PVC ή πολυαμίδια.

 

Εξωτερικά στοιχεία

Εξωτερικά τα κανάλια μπορούν να προστατευτούν με αρμούς από ειδική πυροπροστατευτική μαστίχη.

Η μια όψη των καναλιών έχει συρταρωτά τμήματα και παραμένει εμφανής για να διευκολύνεται η πρόσβαση των καλωδίων.

Για τις εγκαταστάσεις στους τοίχους και τις οροφές χρησιμοποιούμε ειδικά μεταλλικά και πλαστικά κανάλια.

Μπορεί να είναι ανοικτά ή κλειστά ή διάτρητα, και είναι γνωστά ως κανάλια τοίχου.

Υπάρχουν και τα κανάλια δαπέδου που κατασκευάζονται από πλαστικό υλικό με καλές μηχανικές και μονωτικές ιδιότητες.

Όλα τα κανάλια μεταλλικά ή πλαστικά συνοδεύονται από εξαρτήματα όπως γωνίες, διακλαδώσεις κ.α.
Στην όψη αυτή προσαρμόζονται οι πρίζες και οι διακόπτες. Τα κανάλια μπορεί να είναι ενσωματωμένα στα δομικά στοιχεία του σπιτιού, να τοποθετηθούν στο διάκενο ανυψωμένου δαπέδου ή να ενσωματωθούν σε ελαφρύ σκυρόδεμα πάνω από φέρουσες πλάκες. Πρέπει να είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν ρεύμα σε κάθε μέρος του σπιτιού όπου απαιτείται η ύπαρξη πρίζας.


Κλειστά πλαστικά κανάλια τοίχου και οροφής


Τα κανάλια αυτά είναι κατάλληλα μόνο για ορατές εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς χώρους και εκεί που δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις μηχανικής αντοχής. Τοποθετούνται πάνω σε τοίχους με πλαστικά βύσματα (ούπα) και βίδες.

Υπάρχουν πλαστικά κανάλια όπου διαχωρίζουν τα ισχυρά και τα ασθενή καλώδια. Έτσι εξασφαλίζεται η διακριτική όδευση των καλωδίων, ο συνεχής διαχωρισμός ισχυρών και ασθενών ρευμάτων και η εγκατάσταση διακοπτικού υλικού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προδιαγραφών. Τα κύρια πλεονεκτήματα τους είναι:


• Τα διαχωριστικά μέσα στο κανάλι αποτελούν και οδηγούς για τα καρφιά στερέωσης.
• Στο εσωτερικό του καναλιού υπάρχουν διατάξεις συγκράτησης των καλωδίων.
• Σύνδεσμοι καλυμμάτων σε χρωματισμό και σχέδια που εξασφαλίζουν την ομοιόμορφη συνέχεια σε όλες τις ενώσεις.
• Ρυθμιζόμενες γωνίες από 83° έως 140°.
 

Επίσης μέσω των πλαστικών καναλιών υλοποιείτε και η όδευση καλωδίων ασθενών ρευμάτων κυρίως τηλεπικοινωνιών καλωδίων που μεταφέρουν και εικόνα καθώς και οπτικών ινών.

Η όδευση των καναλιών από τον κεντρικό κατανεμητή (πίνακα) ως την τηλεπικοινωνιακή πρίζα ή πρίζα τηλεοπτικού σήματος ή δικτύου Η/Υ πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο που δεν διαταράσσεται η αισθητική ισορροπία του χώρου. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη που ικανοποιούν κάθε αισθητική απαίτηση.
Στα σημεία που χρειάζεται αλλαγή της κατεύθυνσης ή διακλάδωση των καναλιών, αυτή θα πρέπει να γίνεται με όλους τους κανόνες καλοτεχνίας και ασφάλειας και με άρτια εφαρμογή των καναλιών μεταξύ τους, για όσο το δυνατόν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στα ορατά σημεία.
Σε κάθε κανάλι θα πρέπει να προβλέπεται χώρος για την μελλοντική εγκατάσταση καλωδίων, γι' αυτό και δεν θα πρέπει να είναι πλήρη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της χωρητικότητάς τους.
Οι οδεύσεις των καλωδίων θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατό μέγιστη απόσταση από πεδία ισχυρών ηλεκτρικών ρευμάτων όπως ορίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να τηρούνται κατ' ελάχιστον οι αποστάσεις που προβλέπονται, μεταξύ καλωδίων ισχυρών και ασθενών ρευμάτων.

Είναι κατασκευασμένα από PVC άκαυστο ή αυτοσβενόμενα και στο εμπόριο υπάρχουν τυποποιημένα μεγέθη σε μήκος 2 μέτρων.

 

Μεταλλικές σχάρες – διάτρητες


Είναι κατάλληλες μόνο για ορατές εγκαταστάσεις και τοποθετούνται στους τοίχους ή τις οροφές με την βοήθεια ειδικών στηριγμάτων. Είναι κατασκευασμένα από γαλβανισμένη λαμαρίνα και έχουν μηχανική αντοχή. Μπορούν μετά την τοποθέτηση των καλωδίων να παραμένουν ανοικτά ή να τοποθετηθούν πάνω σε αυτά μεταλλικά καλύμματα.

Στο εμπόριο υπάρχουν σε μήκος 3 μέτρων και συνοδεύονται από μια σειρά βοηθητικών εξαρτημάτων, όπως:

α) Γωνίες 90 μοιρών  

β) Γωνίες 45 μοιρών

γ) Ταφ (διασταυρώσεις)

δ) Εξαρτήματα ανάρτησης σύνδεσης κ.α.

 

Πλαστικοί σωλήνες – μεταλλικοί


Τους σωλήνες τους χρησιμοποιούμε στις εγκαταστάσεις ισχυρών και ασθενών ρευμάτων για να αυξήσουμε την μονωτική και την μηχανική αντοχή των καλωδίων. Ανάλογα με το τρόπο της εγκατάστασης και της τοποθέτησης χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

Σε χωνευτούς σωλήνες που τοποθετούνται μέσα στους τοίχους ή κάτω από τα επιχρίσματα και μέσα στις οροφές ή στα δάπεδα και σε εξωτερικούς σωλήνες (ορατοί), που ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους χωρίζονται σε:

  • Χαλυβδοσωλήνες χωρίς εσωτερική μόνωση.
  • Χαλυβδοσωλήνες με εσωτερική μόνωση.
  • Χαλυβδοσωλήνες σπιράλ με εσωτερική μόνωση.
  • Χαλυβδοσωλήνες σπιράλ με εσωτερική και εξωτερική μόνωση.
  • Πλαστικούς σωλήνες σπιράλ βαρέως τύπου.
  • Πλαστικούς σωλήνες σπιράλ ελαφρού τύπου.
  • Πλαστικούς σωλήνες ευθύγραμμοι βαρέως τύπου.
  • Πλαστικούς σωλήνες ευθύγραμμοι ελαφρού τύπου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ